Večernji list: 27. 06. 2006.

Svjedočio pod subpoenom u predmetu Herceg-Bosna

Stjepan Kljujić odbio biti svjedok Tužiteljstva!

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Nekadašnji hrvatski lider u Bosni i Hercegovini BiH Stjepan Kljujić započeo je jučer pod subpoenom Haaškoga tribunala svjedočiti na suđenju šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne optuženih za udruženi zločinački pothvat. Ovaj bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a objasnio je na početku svjedočenja u sudnici tri ICTY da je odbio biti svjedok tužiteljstva u predmetu Herceg-Bosna. Zbog toga mu je Sud uputio subpoenu, nakon čega se odazvao pozivu.

Na više upita tužitelja Kennetha Scotta, Kljujić je rekao kako je na početku utemeljenja HDZ-a bilo zamisli da to bude podružnica stranke iz Zagreba. Prevagnulo je razmišljanje da to bude autonomna stranka. Tužitelja je posebno zanimala uloga tadašnjeg ministra iseljeništva Republike Hrvatske Gojka Šuška, koji je često dolazio na HDZ-ove skupove. Kljujić je rekao kako je ta suradnja 1990. bila razumljiva budući da su interesi Hrvata bili jednaki.

Objasnio je na koji je način izabran prvi predsjednik stranke Davor Perinović te kako je vrlo brzo smijenjen odlukom iz Zagreba. Za Perinovića je rekao kako je bio radikalna osoba te pozivao na stvaranje Hrvatske do Drine te za Muslimane tvrdio kako su Hrvati katoličke vjeroispovijesti. Tužiteljstvo i obrana zatražili su više vremena za ispitivanje svjedoka čiji iskaz smatraju vrlo važnim u procesu protiv nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te Valentina Ćorića i Brune Stojića.

Ispitivanje će trajati tri dana. Tužiteljstvo će iskoristiti 6 sati i ispitivati Kljujića, a nakon toga deset sati odgovarati na unakrsne upite obrane. Kljujić je svjedočio i na suđenju preminulom Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku te bio ekspert u predmetu Kordić. Tada je ustvrdio kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s Miloševićem dijelio Bosnu i Hercegovinu te da je to bio ključni razlog njegova razlaza s HDZ-om i Zagrebom.

Kljujić je otkrio pojedinosti razgovora s Tuđmanom u kojemu mu se hrvatski predsjednik povjerio da je dobio Cazinsku krajinu. Za optuženog bivšeg predsjednika SRJ rekao je kako mu je on u pauzi sastanka vodstava Srbije i BiH 22. siječnja 1991. u Beogradu nudio pripojenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.