Vjesnik: 28. 06. 2006.

Četiri dame

Supruge hrvatskih političara, kao, uostalom, i europskih, ostaju u sjeni svojih supruga, korektno obavljajući protokolarne obveze

JURICA KÖRBLER

Iako hrvatski mediji itekako vole ući pod kožu svakog tko je imalo poznat, što nije strano ni europskima, četiri prve hrvatske dame četvorice istaknutih hrvatskih političara, Mesića, Sanadera, Šeksa i Bandića, uživaju poseban status.

Gospođa Milka Mesić posebna je priča. Kada mora pratiti supruga i kada to strogi protokol zahtijeva, u pravom svjetlu i na pravi način prezentira zemlju, kao Predsjednikova supruga. I sada kad je Predsjednik zašao u drugi mandat, posve je jasno da gospođa Mesić svoje protokolarne obveze obavlja korektno, ali da previše ne uživa u svijetu politike.

U nekoliko intervjua šarmantno je opisala kako izgleda život njezina supruga, koji je cijeli život u politici, a kako njezin, jer želi živjeti u sjeni kao obična žena, supruga, majka i baka. S druge strane, i sam Predsjednik uvijek na isti, topli i neposredni način govori o svojoj supruzi koja voli balet i kazalište, pa i on, bez obzira jesu li mu baletne predstave dosadne ili ne, često sa suprugom ode u kazalište.

U zemlji koja voli afere, gospođa Mesić ostala je izvan svih afera. Ponekad su mediji dohvatili Mesićeve kćeri, ali i njih uzalud, jer afera vezanih uz njih nije bilo.

Gospođa Mirjana Sanader vrlo vješto brani svoju osobnost. Riječ je o istaknutoj znanstvenici koja iza sebe ima bogatu karijeru. Voli, kao i njezin suprug, umjetnost, arheologiju, kazalište i glazbu. Vrlo je komunikativna, izvanredno obavlja svoju ulogu supruge »prvog hrvatskog ministra«, ali kao vrag od tamjana bježi od novinara.

Kako je samo ljubazno prije godinu i pol u Rimu, na otvorenju izložbe o arheološkom nalazištu Narona, razgovarala sa svima koji su je nešto pitali, pa i s nama novinarima, dok nije shvatila da je propitkujemo ipak kao »gospođu Sanader«.

Premijer, kao i predsjednik, izrazito je brižan otac, pa će se Sanader javiti na mobitel, bez obzira na obveze, svojim kćerima kad god ga nazovu.

Sada je jedna od premijerovih kćeri na udaru medija kao studentica glume, ali »mama Sanader«, koja bez sumnje vodi onaj »domaći« dio posla, i tu zna razgraničiti privatnost od činjenice da javnost ipak sve zanima što dolazi iz obitelji Sanader.

Hrvatski mediji, koliko god »zločesti«, ipak pokazuju veliko razumijevanje za prve hrvatske dame.

O gospođi Šeks, Anici Resler, znamo da je liječnica, a svi oni koji su je osobno upoznali vole reći da je izrazito dobra liječnica i vrlo simpatična i topla osoba. Pojavljuje se u javnosti koliko mora, kao i Vesna Bandić, koju zagrebački gradonačelnik ponekad nagovori da ga prati na njegovim neumornim posjetima raznim događanjima. Ali, ni to baš nije često, pa se u javnosti Bandić češće slika s kćeri nego sa suprugom.

Sve u svemu, supruge naših političara prate europske trendove. Korektno sudjeluju u životu svojih istaknutih supruga, ali u njihovoj sjeni, ničim ne koristeći trenutak slave.

U Europi je to isto. Politika je zanimanje koje traži velik i snažan angažman i bračnim partnerima političara svakako nije lako. Ali, najvažnije od svega je znati poštivati pravila, što su supruge hrvatskih političara dobro usvojile i dobro primjenjuju.