Večernji list: 28. 06. 2006.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić za posjeta Hrvatskoj složio se sa svojim domaćinom Stjepanom Mesićem da krivci trebaju odgovarati za zločine

Tadić poručio: Srbi, poštujte svoju Hrvatsku

Autor: Jasmina Popović

Nismo spominjali samo probleme koje imamo, nego i potencijale, jer i Srbiji i Hrvatskoj cilj su europske integracije, a to znači da želimo da se naša društva izmijene nabolje, prije svega u tretmanu građana. Svaki čovjek koji živi u Srbiji i Hvatskoj mora imati građanska prava. Danas postoje Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj, oni ne smiju biti taoci naših politika, nego izaslanici svojih naroda i lojalni građani država u kojima žive. Zato je izuzetno važno kako su tretirani Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji  poručio je za jučerašnjeg jednodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj Boris Tadić, predsjednik Srbije.

Tadić se složio sa svojim domaćinom predsjednikom Mesićem da krivnju treba individualizirati i da svi zločinci moraju odgovarati, jer je najdublji nacionalni interes da one koji su osumnjičeni što prije privedemo pravdi. Naglasio je da s povratkom izbjeglica ne ide najbolje te da očekuje da Hrvatska učini dodatni napor kako bi se izbjegli Srbi vratili svojim domovima.

Podrška za EU

Srbija, kaže Tadić, daje izuzetnu podršku hrvatskim naporima da uđe u EU, jer se "time otvaraju vrata i drugim zemljama na Balkanu", a sa svoje strane Srbija ima obvezu "da vojsku povuče s granica Hrvatske i stavi policiju, kao što je to napravila Hrvatska". Za predsjednika Mesića Tadićev posjet je prije svega nastavak normalizacije odnosa.

Manje zastava

 Trebamo dogovoriti način na koji ćemo riješiti pitanje poginulih i nestalih s obje strane, vidjeti što treba poboljšati u povratku izbjeglih jer je to dokaz funkcioniranja državnih institucija i dodatno će poboljšati gospodarske odnose  rekao je Mesić. Cilj obiju država treba biti postizanje europskih standarda, a nacionalne manjine mogu biti most suradnje  rekao je Mesić, pozivajući da se "završi s ratnim dijelom i okrene budućnosti".

 Europa je možda umorna od udruživanja, ali mi smo umorniji od tranzicije i cilj bi trebao biti da se svi udružimo u EU jer će u takvoj Europi različitosti rat kao političko sredstvo biti isključen  poručio je Mesić.

Izuzetno zgusnuti raspored posjeta, koji je uključivao ne samo razgovor s predsjednikom Mesićem već i premijerom Sanaderom, predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj i gospodarstvenicima u Zagrebu te posjet Kninu i razgovor s lokalnim čelnicima, Srbima povratnicima i susret s pravoslavnim crkvenim poglavarima pokazao je da se želi dogovriti što više stvari presudnih za budućnost međusobnih odnosa. Da je u pitanju ipak specifičan posjet vidjelo se po izostanku uobičajenog broja zastava po Zagrebu prigodom posjeta stranih državnika, a i u Kninu se nije išlo na isticanje srbijanske zastave i sviranje himne. Sam tretman predsjednika Tadića bio je protokolarno posve identičan svakom državničkom posjetu i sve je odrađeno u skladu s pravilima, a manji broj zastava je, kako doznajemo, zajednički dogovor obiju strana.

Tadić: Ispričao sam se lani

  Upitan za ispriku hrvatskom narodu zbog razaranja u ratu, Tadić je odgovorio da se on već ispričao prije godinu dana. Komentirajući izjavu potpredsjednice srpske vlade o pravima Srba i Hrvata u Vukovaru, Boris Tadić kazao je da je potpredsjednica vlade Srbije Hrvatica te kako bi volio da postoji sličan reciprocitet u Hrvatskoj. Predsjednik Tadić ustvrdio je da je njegov zadatak štititi prava Hrvata u Srbiji te kako je siguran da njegov kolega Mesić isto čini za Srbe u Hrvatskoj. (G. Š.) 

Sve više miješanih brakova

  Tadić je u Kninu ustvrdio kako je u povijesti bilo mnogo grešaka koje sada treba ispravljati. Pozvao je Kninjane srpske narodnosti da budu lojalni građani hrvatske države. Mesić je kazao kako motiva za rat na ovim prostorima više nikada neće biti. Razveselila ga je sjajna vijest da se u Kninu ponovno sklapaju miješani brakovi. U neformalnom dijelu razgovora oslovljavali su se međusobno sa ti. Mesić je napomenuo kako pod miješanim brakom ne smatra muško-ženske brakove... (G. Š.)