Jutarnji list: 28. 06. 2006.

Hrvati dužni 37,8 posto BDP-a

Piše: J. Šević

ZAGREB - U odnosu na zemlje regije, građani Hrvatske su najzaduženiji, a njihovi dugovi čine čak 37,8 posto bruto nacionalnog dohotka, što je čak 20 posto više nego što iznosi prosječna zaduženost Bugara, tri puta veća zaduženost od Čeha ili čak pet puta veća od zaduženosti Rumunja.

No, Hrvatska prednjači i po štednji i depozitima s udjelom od 44 posto u BDP-u, po čemu za samo 10 posto zaostaje za prosjekom EU.

Najnovija studija njemačke konzultantske kuće Roland Berger, koja je prezentirana danas, pokazuje da po pitanju same zaduženosti nema razloga za strah. Naime, Hrvatska je još daleko od prosjeka europske dvanaestorice gdje dugovi građana dosežu 53 posto BDP-a.

Analitičari predviđaju da će se i Hrvatska u idućim godinama morati prilagoditi drukčijem razvoju bankarskog i financijskog tržišta, kakva već postoje u Europi. Univerzalne banke će sve više nestajati, a novi financijski igrači činit će sve da nastave ovakav rast na koji su navikli na visoko profitabilnom hrvatskom tržištu.

Hrvatska, ocjenjuju stručnjaci, još zaostaje sa stambenim kreditima, koji čine samo 18 posto BDP-a, jer europski je prosjeka 36,6 posto. Primjeri nekih poljskih i španjolskih banaka pokazuju i da će novi igrači tražiti tržišne niše i ciljane klijente.

Poljska agencija Provident nudi kredite građanima direktno na kućnom pragu. Riječ je o gotovinskim kreditima do 5000 eura za koje kamata na godinu dana iznosi i 100 posto.