Vjesnik: 28. 06. 2006.

Plivu preuzima američki Barr Pharmaceuticals

Vrijednost transakcije je 2,2 milijarde dolara, što je dosad najveća transakcija u Hrvatskoj i najveća američka investicija u ovom dijelu svijeta

Uprava i Nadzorni odbor Plive, nakon temeljitog razmatranja svih raspoloživih opcija, uključujući i nastavak samostalnog poslovanja, zaključili su da je ponuda američke kompanije Barr Pharmaceuticals najpovoljnija te da maksimizira vrijednost za sve Plivine dioničare.

»Povezivanjem Plive i američkog Barr Pharmaceuticalsa nastat će globalna kompanija treća po snazi u generičkom poslovanju u svijetu, a Pliva će imati značajnu ulogu kao važan dio Barr grupe«, rekao je predsjednik Uprave Plive Željko Čović na konferenciji u utorak, predstavljajući javnosti odluku Nadzornog odbora. Dodao je da će Pliva zadržati svoje ime, a Zagreb će biti središte za poslovne operacije Barr grupe u Europi.

Nakon prve neobvezujuće ponude islandske kompanije Actavis, koja je stigla prije tri mjeseca, Pliva je razmotrila sve strateške opcije i razgovarala s nizom tvrtki koje su pokazale interes za akviziciju Plive. Ti su razgovori uključivali i dubinsko snimanje, nakon čega su stigle konkretne ponude koje su Uprava i Nadzorni odbor pozorno razmotrili. Nakon detaljne analize, Nadzorni odbor je odlučio da su uvjeti ponude Barr Pharmaceuticalsa za kupnju cijeloga izdanoga dioničkoga kapitala Plive pravični, te je preporučili. U skladu s uvjetima ponude, Plivini dioničari dobit će 705 kuna u gotovini za svaku dionicu, a imaju pravo i na predloženu dividendu od 12 kuna po dionici, čija se isplata očekuje do kraja rujna 2006. godine. Ponuda se odnosi na sve Plivine dioničare, uključujući i imatelje globalnih depozitarnih zapisa. Ukupna vrijednost transakcije iznosi 2,2 milijarde američkih dolara, što je najveća transakcija dosad obavljena u Hrvatskoj, a ujedno i najveća američka investicija u ovom dijelu svijeta.

O ponudi za kupnju Plive, oglasio se službeno i Barr Pharmaceuticals, čiji je predsjednik Uprave Bruce L. Downey rekao kako kombinacijom razvoja proizvoda te proizvodnih i marketinških prednosti ovih dviju kompanija nastaje jedna od vodećih farmaceutskih tvrtki s godišnjim prihodom od 2,5 milijarde dolara. »Postojeći proizvodi nove tvrtke imali bi izravan pristup tržištima Sjeverne Amerike i Europe, dok bi za buduće proizvode bila osigurana bolja poslovna konkurentnost«, rekao je Downey. S obzirom na ponuđene uvjete te planove o povećanju proizvodnih i istraživačkih kapaciteta, očekuje se povećanje zaposlenosti i pozitivan utjecaj na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Vlada o Plivi

Hrvatska Vlada pozdravlja rast cijena dionica Plive i podizanje vrijednosti cijele kompanije, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Vlada, kao dioničar Plive, od novog budućeg vlasnika traži da sjedište kompanije kao i proizvodni pogoni ostanu u Zagrebu, te da se novim ulaganjima zajamči očuvanje radnih mjesta i Plivin liderski status u farmaceutskoj industriji u ovom dijelu svijeta. Ispunjenjem ovih zahtjeva za Vladu bi bili stvoreni i uvjeti za razgovor o prodaji svojih dionica novom vlasniku Plive, navodi se u priopćenju.

Luka Capar