Glas Istre: 28. 06. 2006.

PREMIJER SA ZASTUPNICIMA NA AKTUALNOM PRIJEPODNEVU

Slovenija neće pristati na međunarodnu arbitražu

Nakon 15 godina pregovora ne vidim razloga za optimizam, rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ne vjeruje da će se granični problemi između Hrvatske i Slovenije rješavati međunarodnom arbitražom.

- Nažalost, do toga se ne može doći voljom samo jedne strane jer se s arbitražom treba usuglasiti i druga strana. Moram reći da nakon ovih 15 godina pregovora različitih hrvatskih Vlada sa slovenskim vladama ne vidim prevelikog razloga za optimizam da Slovenija prihvati naš službeni poziv za arbitražu pa neka pobijedi onaj s boljim argumentima, rekao je Sanader jučer u Saboru za vrijeme aktualnog prijepodneva. Premijer je primijetio da u slovenskoj Bijeloj knjizi »ima svega i svačega«. Taj je dokument okvalificirao kao politikantski pristup u rješavanju problema. Prijateljstvo da, kupovanje prijateljstva teritorijem - ne, sažeo je Sanader hrvatski pristup rješavanju sporova sa susjednom državom.

Predsjednik Vlade je odgovarajući na pitanje Marina Jurjevića o navodnim financijskim malverzacijama u Brodosplitu poručio zastupniku SDP-a da jako dobro zna što je nekad radio njegov stric, komunistički moćnik - Baja. Pritom mu je spočitnuo da se ponaša krajnje nedemokratski i komunistički.

- Odakle vam pravo da u pravnoj državi radite ono što je u komunizmu radio vaš stric? Nadao sam se da ste se reformirali. Nažalost, niste. Tako je i Baja Jurjević optuživao i osuđivao ljude bez pravne države. To vrijeme je završeno u Hrvatskoj, gospodine zastupniče Bajević. Baja Jurjeviću, skraćeno Bajeviću, poučio je Sanader Jurjevića, koji je postavio pitanje gdje je šest milijuna dolara »koji su nestali u transakciji između splitskog škvera i ciparskog naručitelja četiri broda«.

Zanimljiva je bila i razmjena mišljenja između Sanadera i SDP-ovca Nenada Stazića, koji je izračunao da je sadašnja Vlada u svim ministarstvima zaposlila 1.212 savjetnika ili prosječno dnevno 1,3. Pritom prednjači Ministarstvo financija s 360 novih savjetnika, MORH je bogatiji za 217, dok je »na repu« Ministarstvo branitelja sa samo tri savjetnika.

- Kad tu pribrojimo ostale vaše prijatelje koje ste zbrinuli na državnim jaslama, ispada da je polovica novozaposlenih dobila posao upravo na taj način, sarkastičan je bio Stazić. Po vlastitom priznanju Sanadera je zastupnik SDP-a razveselio »ovakvim jednim vrlo humorističnim pristupom«.

- Zaista vam čestitam na književnom talentu. On dobro dođe da se zabavi zastupnike i relaksira Vladu. To je human pristup i ja vam se zahvaljujem. Možda bi čak bilo vrijedno za jednu ekranizaciju ili dramatizaciju. Ali, sve ovo nema veze s politikom Vlade jer nije točno da smo zaposlili tolike savjetnike, zaključio je premijer.

Z. CRNČEC, D. CIGLENEČKI