Večernji list: 29. 06. 2006.

Preuzimanje Plive: Predsjednik uprave povlašteno kupio 9000 dionica

Čović na dionicama zaradio 9 milijuna kn

Autor: Ivan Hrstić

Predsjednik uprave Plive u studenome je kupio gotovo 9000 dionica svoje tvrtke, i to po unaprijed dogovorenoj povlaštenoj cijeni od oko 300 kuna po dionici. Time se broj dionica u njegovu vlasništvu povećao na 12.734, što je činilo 0,0685 posto svih dionica Plive.

Razlog za trud

No, budući da je u intervju za Manager.hr najavio da će svoje dionice prodati Barru, zanemarivši opcije, nije teško izračunati koliko za njih može dobiti: 8,977 milijuna kuna. I na ovom primjeru pokazuje se kako može biti dobra ideja privatnih kompanija da menadžere plaćaju u dionicama  tako su oni i te kako zainteresirani da njezina vrijednost raste, a u slučajevima preuzimanja neće prihvatiti baš prvu ponudu koja iskrsne. Podsjetimo, prva Actavisova ponuda bila je 630 kuna, Barrova 705 kuna. Svojim velikim trudom da dođe do bolje ponude Čović je sebi priskrbio  dodatnih 950 tisuća kuna! No, dioničarima je priskrbio čak pola milijarde dolara. A kad proda svje dionice, Čović će sigurno od Barra dobiti mogućnost da kupuje po povlaštenoj cijeni. Na papiru svi sretni i zadovoljni: dioničari dobivaju cijenu za koju se govorilo da ju je nerealno očekivati, Čović ostaje u sedlu, a Pliva, navodno, ostaje u Hrvatskoj  uz obećanje novih radnih mjesta.

Actavisov odgovor

No, što će učiniti Actavis? Neslužbeno kolaju informacije da na ovome neće stati, a duga i nedovoljno precizna procedura preuzimanja omogućuje i iznenađenja. Barr obvezujuću ponudu i ne može službeno objaviti dok ne dobije dozvolu regulatora, a nitko ne zna koliko će to trajati. Transakcija ni teoretski ne može biti obavljena prije jeseni. Uzevši u obzir Plivine prihode, moglo bi se reći da ona odlazi prilično jeftino. Barr plaća 2,2 puta više od njezinih ukupnih prihoda, dok je Sanofi-Aventis za češku Zentivu plaćao 4,2 puta više.

Pozdravljam odluku ako smatraju da je to najbolje rješenje za Plivu i Hrvatsku, kratko je komentirao predsjednik Mesić. Premijer Sanader rekao je da je Pliva veliki hrvatski brend koji mora ostati pod tim imenom. Drugi je, važniji zahtjev, da proizvodnja ostane u Hrvatskoj i da se sačuvaju radna mjesta, rekao je premijer dodajući da će se predstavnici Vlade uskoro sastati s predstavnicima Barra te zatražiti dodatna ulaganja bude li moguće.