Vjesnik: 29. 06. 2006.

Koštunica prijeti prekidom odnosa sa Zapadom

Koštuničin »privatni« posjet Kosovu osiguravalo je stotinjak vojnika KFOR-a

BEOGRAD/LONDON (Od Vjesnikovih dopisnika) - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica boravio je u srijedu na Kosovu, gdje je u manastiru Gračanica nedaleko od Prištine održana proslava Vidovdana i obilježena 617. obljetnica Kosovske bitke.

Koštunica, međutim, nije stigao na liturgiju koja je bila središnji događaj dana, već samo na spomen kosovskim junacima i seosku svetkovinu.

On je pred više stotina okupljenih Srba rekao da Srbija nikad neće prihvatiti nijedno nametnuto rješenje za Kosovo, te da je svaki pokušaj dijeljenja dijela teritorija Srbije protivan demokratskim i slobodarskim tradicijama Europe i predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava. Srpski partijarh Pavle, episkopi Artemije i Teodosije nisu zamjerili premijeru što je zakasnio. U Gračanici su detalji vezani za Koštuničino kretanje čuvani kao najveća tajna. Premijer je dobio dozvolu UNMIK-a za »privatni i religijski posjet«. Mnogi Albanci doživjeli su posjet srbijanskog premijera kao provokaciju, iako je službena Priština pokušala sve predstaviti kao napredak u odnosima s Beogradom.

I srbijanska i kosovska vlada trpe veliki pritisak međunarodne zajednice da što konstruktivnije pristupe pregovorima o budućem statusu koji uskoro ulaze u završnu fazu. Koštunica je na Kosovo stigao nakon posjeta Londonu odakle je, nakon razgovora sa britanskim premijerom Tonyjem Blairom, poručio da bi Srbija mogla prekinuti sa Zapadom, ako međunarodna zajednica ne zauzme mekši stav prema Kosovu. Uoči tog susreta, londonski tisak je najavio da će Blair inzistirati na autonomiji za Kosovo. Nakon razgovora s Blairom, Koštunica je međutim rekao da Beograd neće prihvatiti nametnuto rješenje za Kosovo koje bi parlament Srbije »svakako odbacio«.

To bi »neizbježno označilo prekretnicu za odnose Srbije s ostatkom svijeta«, kazao je srbijanski premijer.

Srbija, u kojoj raste potpora ultranacionalističkoj Radikalnoj stranci, »postaje umorna od stalnih pritisaka«, poput onih koji stižu od EU oko suradnje s Haagom, tvrdi Koštunica. Najavio je međutim da će Srbija sastaviti neki »akcijski plan« o boljoj suradnji s Haagom.

Bojan al Pinto-Brkić, Jasna Zanić Nardini