Glas Istre: 29. 06. 2006.

IZRUČENI ZLOČINAC ZBOG LOŠEG ZDRAVLJA ODGODIO RAZGOVOR S DRŽAVNIM ODVJETNIŠTVOM

Suljić odbija razgovor dok ne ozdravi

Glavna nada za svjedoka protiv Tomislava Merčepa je upravo smrtno bolesni Munib Suljić

ZAGREB - Munib Suljić, izručen prošlog tjedna Hrvatskoj zbog pravomoćne presude za ubojstvo u Pakračkoj poljani, odgodio je jučer razgovor s predstavnicima Državnog odvjetništva zbog svog lošeg zdravstvenog stanja.

Kako nam je rekao Suljićev odvjetnik Krešimir Krsnik, jučer je u Bolnicu za osobe lišene slobode došao županijski državni odvjetnik u Varaždinu Darko Šabijan, a razgovoru su bila nazočna i dva policajca. Suljić je, kako doznajemo, otklonio mogućnost razgovora dok ne ozdravi. Međutim, Suljić se nalazi u tako teškom zdravstvenom stanju, po nekim informacijama smrtno je bolestan, da je upitno hoće li tužitelji uopće moći obaviti razgovor s njim, iako želi svjedočiti.

Premda tužitelji inzistiraju da se Suljić trenutno nalazi u statusu pritvorenika, zbog čega bi svakom razgovoru s njim morao biti prisutan odvjetnik, što bi značilo da bi takav iskaz vrijedio na sudu kao dokaz, odvjetnik Krešimir Krsnik tvrdi da Suljić kao pravomoćno osuđena osoba ne mora imati advokata u razgovoru s tužiteljima. Ako tužitelji saslušaju Suljića bez prisutnosti odvjetnika, takav iskaz ne bi vrijedio na sudu kao dokaz.

Državno odvjetništvo pak ima želju saslušati Suljića jer smatra da bi mogao imati vrijedna saznanja o ratnim zločinima koje su u Hrvatskoj 1991. godine počinile postrojbe kojima je zapovijedao Tomislav Merčep. Haag je već uručio Državnom odvjetništvu dokumentaciju koji je prikupio o tim zločinima, međutim, potrebni su i iskazi svjedoka koji optužuju Merčepa. Trenutno, glavna nada za svjedoka upravo je Munib Suljić.

Suljić je pravomoćno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva nepoznatog muškarca pod nadimkom Saša, ali nestao je prije izricanja presude i bio je u bijegu sve do 1. lipnja ove godine, kad su ga uhitile vlasti Kraljevine Nizozemske. Izručen je Hrvatskoj ove nedjelje te je zbog izuzetno teškog zdravstvenog stanja smješten u zatvorsku bolnicu.

S. Ab.