Večernji list: 29. 06. 2006.

UCJENA Europski socijalisti kažu da neće biti širenja Unije bez Ustava i tvrde:

Europski socijalisti: Ne damo Hrvatskoj u EU

Autor: Stojan DE PRATO

Stranka europskih socijalista spriječit će ulazak Hrvatske u EU ne prihvati li se u međuvremenu europski Ustav. Nećemo dopustiti da se Hrvatska uvede u EU tako što bi se Ugovoru iz Nice dodao amandman. Naša je jasna poruka:

To neće proći! Svaki ćemo takav pokušaj spriječiti! ustvrdio je novinarima potpredsjednik PES-ove frakcije Austrijanac Hannes Swoboda. Nizozemac Jan Marinus Wiersma tvrdi da se PES ne koristi Hrvatskom kao sredstvom u svojemu obračunu s protivnicima produbljenja EU. e usporiti jer se ustavna rasprava mora dokončati u drugoj polovici 2008., a Hrvatska u EU nikako ne može prije 2009. Hrvatska u EU neće ući kao posljednja po Ugovoru iz Nice, nego kao prva prema novome ustavnome rješenju napominje Wiersma. Swoboda i Wiersma odbacuju strahove o mogućemu "balkanskome paketu".

Treba dobro iščitati stav socijalista koji smatraju da je ugovor iz Nice teško mijenjati zbog jedne zemlje. Za razliku od pučana, europski su socijalisti svi za ulazak Hrvatske u EU - rekao je predsjednik SDP-a Ivica Račan i dodao da ne vidi opasnost od odgode primanja Hrvatske u članstvo.