Glas Istre: 29. 06. 2006.

SPORO PRAVOSUĐE NE DONOSI PRAVOMOĆNE PRESUDE POČINITELJIMA KAZNENIH DJELA

Ubojice slobodni zbog pogrešaka Vrhovnog suda

Zbog sporosti i pogrešaka pravosuđe je propustilo u zatvor smjestiti i dvojicu ubojica, trojicu švercera marihuane i pedofila

ZAGREB - S tvrdnjom da domaće pravosuđe ne radi baš najbrže, teško je polemizirati. Velik broj zaostalih predmeta najzornije svjedoči o brzini domaćih sudova, ali kardinalna zakašnjenja, zbog kojih osuđeni ubojice ili počinitelji drugih kaznenih djela završe na slobodi, svako toliko ipak iznenade javnost.

Najsvježiji takav slučaj dogodio se prije desetak dana, kad je Mate Ćurković (28), nepravomoćno osuđen na šibenskom Županijskom sudu zbog ubojstva svećenika don Mije Stijepića, pušten na slobodu zbog flagrantne neažurnosti sudova. Sudski spis s imenom Mate Ćurkovića jednostavno je skupljao prašinu na Županijskom sudu u Šibeniku i dostavljen je Vrhovnom sudu nekoliko dana prije roka u kojem je najviši sud u državi trebao donijeti odluku o žalbama na presudu. Da je Vrhovni sud ranije dobio tu odluku i potvrdio presudu, Ćurković ne bi izašao. Ovako je dobio priliku da uživa na slobodi, a možda i da pobjegne, kao što se to već znalo dogoditi.

Zbog jednake pogreške na slobodi su završili i šverceri marihuane. Zoran Pavlović, Nikola Glasnović i Sebastijan Gečević osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne zbog krijumčarenja 10 tona marihuane u konzervama kompota. Nakon prvostupanjske presude, Vrhovni sud nije riješio žalbe u roku do kojeg mora donijeti pravomoćnu presudu, pa su Gečević i Pavlović iz pritvora pušteni na slobodu. Pavlović je to iskoristio i pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, koja ga nije mogla izručiti Hrvatskoj jer je uz hrvatsko imao i bosanskohercegovačko državljanstvo. Na kraju, Pavlović je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u čapljinskom naselju Bivolje polje u prosincu prošle godine.

Osim slučaja Mate Ćurkovića, prije desetak dana izbio je skandal i u slučaju Vinka Budiše, pravomoćno osuđenog na četiri godine zatvora zbog ubojstva Milenka Đekića počinjenog 1996. godine. Samo suđenje za ubojstvo Đekića bilo je dugotrajno i prepuno raznih čudnih događaja, poput nestanka pištolja iz knjige dokaza, ali za razliku od prethodnih slučajeva, Budiša nije na slobodi zbog pogreške Vrhovnog suda ili Županijskog suda. Naime, nalazi se na slobodi jer su mu liječnici dijagnosticirali depresiju, plačljivost i razdražljivost, što je bilo dovoljno da dobije odgodu kazne. Posljednja odgoda kazne istekla je 4. lipnja, a nekoliko dana ranije Budiša je primljen na liječenje u bolnicu Sveti Ivan u Jankomiru. No, to ga nije spriječilo da se šeće dok ga je policija tražila na kućnoj adresi. Kad su ga otpustili iz bolnice, tražio je izuzeće Mladena Prvana, suca koji vodi izvršenje njegove kazne, pa je tako kupio još malo vremena da ostane na slobodi.

S. ABRAMOV

I pedofil na slobodi

Javnost je šokirao i slučaj Stjepana Kralja, incestuoznog pedofila koji je na isti način išetao iz zatvora kao i Mate Ćurković. I u tom slučaju Vrhovni sud nije donio pravomoćnu presudu u roku u kojem osuđenik može maksimalno biti u pritvoru. Mediji su najprije nagađali da je pogrešku skrivila Neva Šibl, dugogodišnja sutkinja Vrhovnog suda kojoj je spis dodijeljen. Međutim, ispostavilo se da je sutkinja Šibl dobila spis dok je bila na godišnjem odmoru, a kad se vratila, već je bilo kasno. Tako je pedofil, nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora zbog obljube i zanemarivanja svoje kćeri, izašao iz pritvora. Danas se Stjepan Kralj nalazi na izdržavanju kazne jer je, u međuvremenu, u ponovljenom procesu pravomoćno kažnjen s 12 godina zatvora.