Večernji list: 29. 06. 2006.

RATNI ZLOČIN U šumi Lug nadomak Bjelovaru posljednji ispraćaj žrtava poraća i Križnoga puta

Ispraćaj žrtava poraća i Križnoga puta: Ukopane 293 žrtve, a krivci još nekažnjeni

Autor: Zvonimir Despot, Čedo Rosić

U šumi Lug nadomak Bjelovaru jučer su u kosturnicu ukopane 293 žrtve poraća i Križnog puta koje su pronađene tijekom istraživanja deset grobnih jama u šumi Lug i Trnovka 1992. godine. Tada su prebačene u zagrebački Zavod za sudsku medicinu, gdje su ostale nepokopane 13 godina, zajedno sa 1163 maceljske žrtve. Najprije su deset godina čekale pokop u vrećama za smeće i sanducima na tavanu i podrumu Šalate, a posljednje tri godine u zagrebačkom Krematoriju.

Uzvanici i rodbina

Maceljske su žrtve pokopane prošle godine, a ove su 19. prosinca privremeno smještene u 91 metalni sanduk u kapelici na groblju Sv. Andrije. Obred ukopa i misu zadušnicu predvodio je pomoćni biskup zagrebački Josip  Mrzljak.

Te žrtve traže da se još jednom zapitamo zašto nisu sankcionirani ovi i svi drugi komunistički zločini. Očito je riječ da je u pozadini politika, ali i ne samo ona. Mnogi su, naime, bivši komunistički dužnosnici vrlo brzo nakon 1990. "okrenuli ploču" svoga djelovanja. No, i Franjo Tuđman je bio na stajalištu opće pomirbe u kojoj je vidio jedini izlaz za otpor agresoru i uvjet za stvaranje samostalne Hrvatske. Međutim, ne može se sve protumačiti tom "pomirbom". Pojedinci, a možda i političari, pobrinuli su se da se zatre trag dokumentaciji koja bi barem do neke mjere mogla uputiti na progonitelje i na komunistički teror. Neki to tumače i time da se zaštite mnogi koji su prešli na drugu stranu i bili u političkome vrhu te da je u tome bilo i osobnih razloga zaštite. Činjenica je da nitko nije odgovarao za komunističke zločine, za Bleiburg, za Goli otok...

Manolić ništa ne zna

Očito je Tuđmanova ideja o "pomirbi" imala u tome znatnu ulogu. Ali ne može se sve opravdavati tom činjenicom. U tome treba tražiti i interese pojedinaca i interesnih grupa. I na primjeru ovih zločina vidi se da pravna država u nas još ne postoji. Kako vrijeme odmiče, teško da će itko ikad i biti kažnjen. Žrtve stoga barem zaslužuju punu povijesnu istinu. Neki pitaju, zna li što o Lugu Josip Manolić, koji je tada bio šef Ozne u Bjelovaru? On samo kaže:         Ništa ne znam o tome!