Večernji list: 30. 06. 2006.

Vijeće Europe sugerira ukidanje Republike Srpske i Federacije BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je danas u Strasbourgu rezoluciju o ustavnim reformama u BiH kojom se svim stranama sugerira ukidanje postojećih entiteta. Rezolucija zbog koje bi Republika Srpska mogla postati prošlost donesena je na osnovu izvješća Monitoring komisije i to na raspravi koja je u program ljetnog zasjedanja uvrštena po hitnom postupku, javlja agencija Tanjug.

Voditelj srpske delegacije Miloš Aligrudić izrazio je nezadovoljstvo tekstom rezolucije ističući kako novi dokument otvoreno sugerira kršenje Daytonskog sporazuma.

"Ovo nije obvezujući dokument, već samo mišljenje Vijeća Europe... Rezolucijom se, međutim, daje netočna slika situacije, tim prije što pojedine odredbe tog dokumenta savjetuju sudionicima u političkom procesu u BiH da se ponašaju suprotno odredbama Daytonskog sporazuma kad je riječ o zaštiti entiteta", izjavio je Aligrudić dodajući da je svaka promjena untarnje organizacije BiH vrlo osjetljivo pitanje.

Vlasti Republike Srpske već su ranije osudile nacrt tog dokumenta ocjenjujući kako najnovija rezolucija predstavlja opasan presedan.

(A.Be.)

Bosanski Srbi ogorčeni rezolucijom Vijeća Europe

SARAJEVO - Srpski dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Srpske oštro su osudili rezoluciju što ju je u četvrtak usvojila Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvavši na izradu potpuno novog ustava BiH koji bi zamijenio postojeći daytonski.

Predsjednik vlade RS Milorad Dodik otišao je tako daleko da je javno poručio parlamentarcima Vijeća Europe kako ovu rezoluciju "mogu okačiti mačku o rep".

"Republika Srpska nema namjeru to ozbiljno shvatiti i Vijeće Europe može takvu rezoluciju zakačiti mačku o rep i prenositi je po Europi", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je ocijenio kako je riječ o dokumentu kojim se pokušava mijenjati unutarnje uređenje BiH, a time i rušiti Dayton odnosno temelje na kojima ta država počiva.

Ocjenu da rezolucija vodi "destabiliziranju BiH" dao je i predsjednik RS Dragan Čavić.

"Ova rezolucija je zapravo popis želja dijela političke javnosti, prije svega Bošnjaka", izjavio je Čavić upozorivši kako će sada biti dovedeno u pitanje i sve ono što je ranije dogovoreno u vezi s ustavnim promjenama u BiH. Dodao je kako se ne može oteti dojmu da su ulogu u donošenju rezolucije imali i neki međunarodni krugovi u Sarajevu.

Srpski član izaslanstva Parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Goran Milojević rezoluciju je opisao "jednostranom i tendencioznom" dodavši kako je ona zapravo sačinjena u "političkoj kuhinji u Sarajevu", a potom samo poslana u Strasbourg.

Za razliku od Milojevića, voditelj bosanskohercegovačkog izaslanstva pri VE Elmir Jahić ocijenio je kako je rezolucija prijateljski čin koji ima za cilj pomoći pretvaranje BiH u modernu europsku državu.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala je u četvrtak vlasti Bosne i Hercegovine da dogovore i usvoje nov ustav do listopada 2010. umjesto da pokušavaju poboljšati Daytonski sporazum. U rezoluciji usvojenoj s 53 glasa prema 28, parlamentarci pozivaju "vlasti BiH da sastave i usvoje nov ustav do listopada 2010." Ocjenjujući kako "uopće nije realno" smatrati da bi BiH mogla brzo prijeći sa sustava utemeljenog na predstavljanju etničkih skupina na sustav utemeljen na predstavljanju građana, parlamentarci poručuju kako bi dugoročno gledano "bolje bilo izraditi posve nov ustav, nego pokušavati poboljšati daytonski".

Vijeće Europe, uz ostalo, također osuđuje tvrdnje vlasti Republike Srpske prema kojima Srbi u BiH imaju pravo na samoodređenje kao i Crnogorci. Parlamentarci ističu da referendum o secesiji RS "nema ustavnog temelja".

(Hina)