Večernji list: 30. 06. 2006.

NEPOTIZAM Sanader smanjio broj zaposlenih u državnoj upravi, no zbog nepotizma odskaču pojedinci

Čobanković zaposlio sedam rođaka

Autor: Anita Malenica

Najnovija prepucavanja zastupnika SDP-a Nenada Stazića s premijerom Ivom Sanaderom o tome čija je vlada zaposlila više savjetnika u ministarstvima, i to po stranačkom ključu, u pozadini kriju puno važnija pitanja. Naime, od podatka koliko je savjetnika posljednjih godina primljeno u ministarstvima zanimljiviji je podatak koliko su članova obitelji zaposlili pojedini ministri i stranački dužnosnici. Očito je na djelu nepotizam, a ne stranački klijentelizam. A ta je slika poražavajuća. Ona pokazuje da se bez problema nepotizmi mogu nazivati po pojedinim ministrima.

Nova tijela

Na to nije bio imun ni Ivica Račan, koji je zaposlio bivšu i sadašnju suprugu, ali zasigurno najneslavniji rekord drži ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji je zaposlio čak sedmero najbližih srodnika: dvojicu braće i sestru te četvero nećaka u državnoj upravi ili tvrtkama u kojima je vlasnik država. A saga zvana "Čobankovićev nepotizam" imat će sigurno i nove nastavke.

Šef Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić ističe da je zbog pregovora s EU za punopravno članstvo potrebno otvoriti niz novih državnih tijela, od Agencije za zaštitu osobnih podataka do pravosudne akademije. Ističe da o tome zastupnik Stazić nije vodio računa.

Uredbe i pravilnik

Prema podacima Središnjega državnog ureda za upravu, na dan 30. studenoga 2003. u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade RH te stručnoj službi Hrvatskoga sabora bila su zaposlena 52.792 službenika i namještenika, a sad su ukupno 52.472 zaposlena. Iz navedenih podataka proizlazi da se broj državnih službenika u tijelima državne uprave za mandata vlade Ive Sanadera nije povećavao, nego je, štoviše, smanjen. Iz Ureda upozoravaju da je za mandata sadašnje vlade smanjen broj službenika u MORH-u i MUP-u. Dodaju da su sva državna tijela obvezna po posebnim zakonima ustrojiti unutarnje jedinice koje obavljaju specifične poslove nužne za provedbu reforme državne uprave i ispunjavanje uvjeta za članstvo u Europskoj uniji.

Osvrt na Stazića

I u Sindikatu državnih službenika i namještenika, u osvrtu na Stazićevu optužbu da je vlada premijera Sanadera u 916 dana na vlasti zaposlila 1212 savjetnika, ističu da se u državnim tijelima savjetnici zapošljavaju na temelju okvirnoga broja potrebnih djelatnika utvrđenog uredbama o unutarnjem ustroju državnih tijela, ali i prema pravilniku o unutarnjem redu. Naime, kažu, tim se pravilnikom točno razrađuju radna mjesta i profili potrebnih djelatnika, uključujući i savjetnike.

Stazićevo politikantstvo

  Komentirajući istup zastupnika Nenada Stazića, glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček ustvrdio je da su svi djelatnici u ministarstvima, vježbenici i zaposlenici u Vladinim agencijama zaposleni na transparentan, zakonit i javan način temeljem provedenih natječaja. Sve to javnosti je dostupno na web stranici Središnjega državnog ureda za upravu. Savjetnici se ne imenuju, a to očito zastupnik Stazić ne zna, nego službeničkim statusom slijedom godina provedenih u državnoj službi stječu status savjetnika. Ovakvo neprimjereno prozivanje bez argumenata obično je politikantstvo – kaže Maček.