Večernji list: 30. 06. 2006.

Predsjednik Srbije u Sarajevu poručio:

Boris Tadić: Referendum o odcjepljenju RS-a nemoguć

Autor: Dejan Jazvić

SARAJEVO - Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i protivi se promjeni državnih granica na Balkanu, poručio je srbijanski predsjednik, Boris Tadić, tijekom jučerašnjeg posjeta BiH.

On je na konferenciji za novinstvo, održanoj nakon službenih razgovora državnih izaslanstava BiH i Srbije, naglasio kako će učiniti sve da bi se bilateralni odnosi unaprijedili.

Doprinos stabilnosti

- Srbija je zainteresirana za najbolje moguće odnose sa svim državama regije, a da bi oni bili u uzlaznoj liniji i da bi bili doprinos stabilnosti i budućim euroatlantskim integracijama, potrebno je iskazivati solidarnost i principijelnost gdje god postoji krizno žarište ili krizno područje u jugoistočnoj Europi - kazao je Tadić.

Na izravan upit o odnosu prema mogućem referendumu Republike Srpske o odcjepljenju od BiH Tadić je odgovorio kako je takvo što “praktično nemoguće” s obzirom na status bivših jugoslavenskih republika koji je potvrdila i Badinterova komisija. 

Tadić se jasno založio i za svojevrsnu debalkanizaciju regije, izrazivši uvjerenje kako današnja generacija ima snage i mogućnosti izgraditi potpuno nove odnose među susjednim državama temeljene na uzajamnom poštovanju i uvažavanju.

Razgovori

- Sadašnja generacija na Balkanu može napraviti bitan iskorak - kazao je Tadić. 

 Srbijanski predsjednik razgovarao je s članovima bh. Predsjedništva, državnim premijerom i čelnicima Parlamenta BiH. Njegov posjet Sarajevu nije privukao veliku pozornost građana Sarajeva, a jedini koji su na temperaturi od preko 30 stupnjeva morali pozorno pratiti svaki korak gosta iz Beograda bili su pripadnici policije i SIPA-e.