Slobodna Dalmacija: 30. 06. 2006.

ODLUKA TRIBUNAL ODBIO ZAHTJEV NOVINARA ’SLOBODNE’ ZA ODGODOM GLAVNE RASPRAVE

JOSIP JOVIĆ MORA U HAAG U PONEDJELJAK

SPLIT - Haaški sud odbio je zahtjev Josipa Jovića, novinara i bivšega glavnog urednika ’Slobodne Dalmacije’ optuženog za nepoštovanje Suda, za odgodom glavne rasprave zakazane za ponedjeljak. Jović je, podsjetimo, prije desetak dana u podnesku od Haaga zatražio da se njegovo drugo pojavljivanje pred sudom odgodi za tri mjeseca zbog zdravstvenog stanja supruge, koja je slomila nogu i treba joj njega, no tomu se usprotivilo Tužiteljstvo.

Povjerljivi materijal

U Haaškom sudu tek su nam potvrdili da je zahtjev optuženog odbijen, no o samom njegovu sadržaju nisu se htjeli izjašnjavati jer se, kažu, radi o povjerljivom materijalu. Ipak, u zapisniku s odlučivanja o ovom podnesku vidljivo je da Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Patricka Robinsona ne smatra potrebnim odgoditi ročište jer se očekuje da se kompletno suđenje dovrši u jednom danu. — "Sud je osigurao sudnicu za cijeli dan, a kako bi suđenje trebalo biti ekspeditivno, smatramo da će neugodnost za optuženika biti minimalna", stoji u odluci Suda. Ako se Jovićev predmet ipak ne bi uspio zaključiti u ponedjeljak do 19 sati, eventualni nastavak rasprave održao bi se u srijedu 5. srpnja.

Krsnik: Zgrožen sam ovakvim postupkom

— Zgrožen sam ovakvim postupkom Tribunala, koji bi valjda morao postupati po najvišim pravnim normama, a vidljivo je da uopće ne poštuje humanitarno pravo i ne vodi računa o zdravlju optuženika i njihovih obitelji - komentar je Jovićeva odvjetnika Krešimira Krsnika. Po njegovim riječima, još uvijek postoji mogućnost odgode zakazanog ročišta, "vode se pregovori", no nikakve detalje nije želio iznositi kako suprotnoj strani u postupku ne bi otkrio adute obrane.

Sam Jović jučer uopće nije bio siguran putuje li u ponedjeljak u Haag.

- Ne znam, osobno bih htio zaključiti tu priču, tako da ću otputovati ako nađem zamjenu za njegu supruge. Ako je ne nađem, neću ići - ipak mi je obitelj važnija od suda - kazao nam je Jović.

Damir PETRANOVIĆ