Slobodna Dalmacija: 30. 06. 2006.

Gangsterska ljudska prava

Jasna BABIĆ

Nema tog zakona o policiji, o državnom odvjetništvu, ponajmanje zakona o tajnim službama, koji bi prošli dubinsku analizu Ustavnog suda. Unaprijed se zna: represivni aparat krši ljudska prava. Zato se politička i građanska kontrola tih institucija sastoji samo u jednom pitanju: koliko je opravdano kad se nekoga pritvara, sumnjiči ili uhodi i prisluškuje. Ako su represivne institucije "dobre" — koliko one to mogu biti — onda postoji samo jedan dobar odgovor: ljudska su prava ugrožena jer se događa veliki lov na terorista, mafijaša, koji kao slobodni građani ugrožavaju mnoštvo ljudskih egzistencija.

Utoliko su sve kritike što ih nevladine organizacije upućuju novom zakonu o tajnim službama zapravo premalo radikalne. Dosljedni borci za ljudska prava zalagali bi se za ukidanje svih tajnih službi, policije, konačno bilo kakvog kaznenog progona. Do pravomoćne presude svaki je građanin nevin, pa je tako "crna kronika" katalog žrtava kojima se najgrublje suspendira njihov dignitet i sloboda.

No, nevladine organizacije ne moraju poznavati unutarnju nelogičnost države. Prirodno je i poželjno da su u stalnom konfliktu s vlastima. Ali kada se političari, koji su karijere izgradili u najmračnijoj špijunskoj eri, 2006. zabrinu da novi Zakon o sigurnosim službama ugrožava ljudska prava, onda tu valja malo ustuknuti. Misle li oni o ljudskim pravima nezaštićenih građana Hrvatske, ili o ljudskim pravima kriminalaca koje valja zaštititi od uhođenja i prislušnih uređaja?

Đurđa Adlešić godinama je promovirala jednog SIS-ovca, obiteljskog prijatelja, koji je krajem 90-ih sudjelovao u špijunskoj operaciji "Kameleon". Pošto su upravo nevladine udruge u "Kameleonu" opisane kao veleizdajničke, isti SIS-ovac registrirao je Đurđu Adlešić kao SIS-ova doušnika. Dao joj je kodno ime Tom. "Kameleon" je nedavno najavljen kao predmet istrage, u koju će se, nesumnjivo, uključiti i sadašnje tajne službe. Istog je trena Adlešićeva počela uviđati kako novi Zakon o tajnim službama jamči prevelike špijunsko-istražne ovlasti.