Vjesnik: 30. 06. 2006.

Prodano 1,3 milijarde kuna Plivinih dionica

Prema dostupnim podacima, nekoliko je brokerskih kuća kupovalo Plivine dionice po cijeni od 723 kune po dionici, što je 18 kuna više od cijene koju je ponudio američki Barr

ZAGREB - Nakon što su predsjednik Uprave Plive Željko Čović i predsjednik i glavni operativni direktor Barra Paul M. Bisaro, održali zajedničku konferenciju za novinare u kojoj je još jednom potvrđen stav Nadzornog odbora Plive o prihvaćanju Barrove ponude o preuzimanju, vrijednom 2,2 milijarde dolara, odnosno 705 kuna po dionici, sa Zagrebačke burze stigla je vijest kako je tijekom dana prodano deset posto dionica Plive.

Prema dostupnim podacima, nekoliko je brokerskih kuća kupovalo Plivine dionice po cijeni od 723 kune po dionici, što je 18 kuna više od cijene koju je ponudio američki Barr.

Ukupna trgovina Plivinim dionicama iznosila je nevjerojatnih milijardu i 316 milijuna kuna, što je apsolutni rekord na Zagrebačkoj burzi. Odmah nakon objave te informacije, krenule su špekulacije kako je kupac tih dionica islandski Actavis, za kojeg se pretpostavljalo da bi mogao krenuti u tzv. neprijateljsko preuzimanje, nakon što njihova ponuda o preuzimanju nije prihvaćena. Službenih podataka o tome za koga su brokerske kuće kupovale dionice nema, jer se radi o poslovnoj tajni, odnosno zaštiti identiteta klijenata.

Predstavnici Plive i Barra za sada se nisu službeno oglasili, oko današnjeg trgovanja Plivinim dionicama na Zagrebačkoj burzi, no sljedećih dana bit će zanimljivo pratiti događaje koji slijede, tim više što je Barrov predsjednik Paul M. Bisaro na tiskovnoj konferenciji rekao kako će se znati postaviti i obraniti ukoliko Actavis krene u neprijateljsko preuzimanje Plive.

Luka Capar