Glas Istre: 30. 06. 2006.

NAKON DONOŠENJA ZAKONA O SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNOM SUSTAVU, TAJNE SLUŽBE POPUNIT ĆE SE JAVNIM NATJEČAJEM

POA zapošljava 200 novih djelatnika

ZAGREB - Unatoč prosvjedima članova Centra za mirovne studije, koji su u ponedjeljak pred sjedištem Protuobavještajne agencije zatražili da novi Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu ide i na treće čitanje, prilično je izvjesno da će on do kraja ovog tjedna biti izglasan u Saboru.

Među prvim potezima nakon donošenja zakona, rekao nam je izvor blizak Vladi, bit će osnivanje odjela za odnose s javnošću te raspisivanje javnog natječaja za 40 djelatnika nove Sigurnosno-obavještajne agencije. Osim zakonodavne, u tajnim službama će se, izgleda, provesti i kadrovska reforma.

U proteklih godinu dana, naime, umirovljeno je 65 zaposlenika POA-e, a ta se mjesta namjeravaju popuniti putem natječaja. Umirovljenja u POA-i, tvrdi naš izvor, neće prestati te bi se u iduće dvije godine nova i ujedinjena obavještajna služba trebala kadrovski osvježiti sa 150 do 200 djelatnika. Takva otvorena kadrovska politika, uvjeren je naš izvor, trebala bi zaustaviti kritike o zapošljavanja u tajnim službama bez javnog natječaja, o čemu se raspravljalo i nedavno, kad su mediji otkrili da su u POA-i zaposleni navodni kum ministra Božidara Kalmete i kći ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića.

Nakon objave te informacije, bez posebnog obrazloženja potvrđeno je da je u POA-i doista zaposlena Barišićeva kći, ali je ministar Kalmeta demantirao da je u kumskoj vezi sa spornim zaposlenikom, koji, povrh toga, nema ni visoku stručnu spremu. Naš je izvor rekao da trenutačno u POA-i više od polovice zaposlenih ima visoku stručnu spremu, što je bolje od prosjeka većine državnih službi. Također, uvjerava da će se na javnim natječajima tražiti isključivo kadrovi s visokom stručnom spremom, ponajprije društvenog usmjerenja.

Potporu zakonu, kao što smo već izvijestili, dala je većina oporbenih stranaka pa HDZ ne bi trebao imati problema da uz podršku dijela oporbe i HSLS-a prikupi natpolovičnu većinu potrebnu za izglasavanje zakona. Jedna od glavnih primjedbi na zakon bila je i dopuštenje tajnim agentima da bez dozvole Vrhovnog suda prate građane na otvorenom prostoru, snimaju ih i prisluškuju. Po novoj verziji zakona, tajne službe će moći pratiti i fotografirati građane na otvorenom, ali će za tonsko snimanje njihovih razgovora morati pribaviti nalog Vrhovnog suda.

S. ABRAMOV