Večernji list: 01. 07. 2006.

NEPOTIZAM U Podunavlju razgrabljen Večernjak s napisima o zapošljavanju rodbine ministara preko veze

Na carinu po vezi: I SDP i HDZ posao dijele stranački

Autor: Branimir Bradarić, Anita Malenica

Zahvaljujući tekstu o zapošljavanju po obiteljskim vezama, gdje se u dijelu govorio o zapošljavanju bliskih rođaka minsitra poljoprivrede Petra Čobankovića, Večernji list od petka u Podunavlju je izazvao burne reakcije građana i doslovno je razgrabljen. Razočarani građani Podunavlja za primjere istaknute u tekstu kažu da su samo vrh ledenoga brijega te da bi se trebali provjeriti ne samo ministri, nego i lokalni dužnosnici. Ističu da se još drastičniji primjeri mogu pronaći u pojedinim općinama, gradovima i županijskim institucijama. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ističe da u njegovu uredu nema slučajeva u kojima se građani tuže na nepotizme pojedinih ministara ili državnih dužnosnika.

SDP i HDZ isti

Međutim, ono na što imamo najviše primjedbi jesu nepravilnosti i preferiranje stranačke pripadnosti prilikom zapošljavanja u carinskim ispostavama diljem Hrvatske. Najviše je pritužbi bilo u vrijeme Vlade Ivice Račana na SDP da prima po stranačkom ključu ljude u carinu. A sada se ponavljaju iste optužbe, ali na račun HDZ-a, da na carinu mogu doći samo pripadnici te stranke. Iskustvo u mom uredu pokazuje da su pritužbe uglavnom na stranački klijentelizam zaključuje Malčić. Brat ministra Čobankovića, Vlatko, voditelj ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Iloku, ističe da je u riječ o običnim glupostima.

Imam 35 godina staža i svojim sam djelovanjem poznat u Iloku. Sudjelovao sam u stvaranju HDZ-a u Iloku, a 1971. bio sam jedan od osnivača Matice hrvatske, zbog čega sam imao problema tvrdi Vlatko Čobanković, ističući svoje kvalitete. Na mjesto voditelja ispostave HZMO-a došao je prije tri godine i, kao i sestra Katica Ćorić, za koju tvrdi da je jedan od vodećih financijskih stručnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ima završen Ekonomski fakultet. Dodaje da je brat Mirko završio šumarski fakultet te da je bio angažiran u stvaranju HDZ-a te da je obnašao visoke dužnosti u Ilokum, ali da se politikom više ne bavi.

Iz Oluje s PTSP-om

Ističe da je brat Mirko, za kojeg iz Hrvatskih šuma tvrde da nije postao inspektor Hrvatskih šuma u Vinkovcima, bio sudionik Oluje i da mu je dijagnosticiran PTSP. Međutim, anketirani građani na ulicama gradova i općina istočne Slavonije razočarani su zapošljavanjem putem obiteljskih veza i drže da je to treba ispitati.

Josip Kregar: Zato su nam ocjene loše

  Zapošljavanje srodnika ili prijatelja u javnoj upravi, u kojoj bi trebalo vladati načelo profesionalnosti, suprotno je svim najavama otvorene i odgovorne vlasti i politike europskih kriterija u javnoj upravi. Sada je jasno zbog čega hrvatska javna uprava u međunarodnim ocjanama nosi stigmu neefikasne i neprofesionalne uprave tvrdi prof. dr. Josip Kregar. Naravno da su braća, sestre i nećaci ministra Čobankovića stručni, jer da nisu, u pitanju bi bio puno veći prekršaj od nepotizma. Nije se dovoljno pozvati na stručnost ili iskustvo jer oni nisu odabrani kao bolji od onih koji su od njih lošiji, nego su izabrani zbog podrijetla ili rodbinske veze tvrdi. Obavljanje javne dužnosti pretpostavlja objektivnost i nepristranost, i to je temeljno načelo očekivanja prava javnosti uvjeren je Kregar. A nepotizam ili sama sumnja u objektivnost daje zaključiti da dužnosnik ne radi u korist javnosti.