Glas Istre: 01. 07. 2006.

DANAS SE NAVRŠAVA PETNAEST GODINA OD UBOJSTVA ZAPOVJEDNIKA OSJEČKE POLICIJE JOSIPA REIHL-KIRA, BEZ KAZNE ZA TAJ ZLOČIN

Jadranka Reihl-Kir: Sramota je što je ubojica još na slobodi

Višegodišnja procedura Gudeljeva izručenja, sada naročito zanimljiva zbog paralele s izručenjem Kapetana Dragana, samo gomila dokaze da je u slučaju »Gudelj« riječ o vjerojatno namjernoj neučinkovitosti sustava

ZAGREB - I danas, petnaest godina nakon što mi je suprug brutalno ubijen, osjećam se jednako kao i poslije petnaest mjeseci. Sramotno je što ni do danas za taj zločin nitko nije odgovarao, što su i ubojica i njegovi nalogodavci i dalje na slobodi, rekla nam je jučer Jadranka Reihl-Kir, supruga zapovjednika osječke policije Josipa Reihl-Kira, kojega je hrvatski policajac Antun Gudelj na današnji dan prije 15 godina ubio na prilazu Tenji, prigradskom naselju Osijeka.

Toga je 1. srpnja, na kontrolnom punktu hrvatske policije između Tenje i Osijeka, tadašnji predsjednik tenjskog HDZ-a Gudelj rafalima iz kalašnjikova ubio Reihl-Kira i potpredsjednika Izvršnog vijeća Općine Osijek Gorana Zobunžiju, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Tim su ubojstvom počele višegodišnje pravosudne trakavice i političke kontroverze, koje su do danas rezultirale time da Gudelj nesmetano živi u Australiji iako protiv njega postoji obveza ponovljenoga suđenja. Ustavni je sud, naime, 2000. godine ukinuo odluku o amnestiji Gudelja, koju je 1995. na temelju Zakona o oprostu donio Vrhovni sud, dvije godine nakon što je Gudelj u Osijeku u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Tako bi sada trebalo od Australije isposlovati Gudeljevo izručenje Hrvatskoj kako bi mu se ponovilo suđenje za trostruko ubojstvo.

Ali višegodišnja »procedura« Gudeljeva izručenja – javnosti sada naročito zanimljiva zbog paralele s izručenjem Kapetana Dragana – samo gomila dodatne dokaze da je u slučaju »Gudelj« riječ o znakovitoj, vjerojatno namjernoj, neučinkovitosti sustava. Već nekoliko godina javnost ne može doznati u kojoj je fazi izručenje, a MUP je prošlih mjeseci novinarima dao nekoliko posve oprečnih tvrdnji o vrsti tjeralice za Gudeljem, da bi na kraju ustvrdio da je taj dokument tajna! »Tajne tjeralice ne postoje, to je MUP-ova dezinformacija. Istodobno, tjeralica i dalje nije objavljena na internetskim stranicama MUP-a«, rekla nam je jučer Jadranka Reihl-Kir.

B. PAVELIĆ