Večernji list: 01. 07. 2006.

ANALIZA Je li BiH spremna za ukidanje OHR-a te što će takva odluka značiti za Hrvate u BiH

Odlazak OHR-a

Autor: MIROSLAV VASILJ

Dayonska BiH će se u lipnju iduće godine suočiti s jednom od najvećih kušnji - gašenjem institucije visokoga predstavnika. Vijest o gašenju OHR-a među Hrvatima je naišla na mlake reakcije. Tek pokoja manja stranka s hrvatskim predznakom oglasila se šturim priopćenjem u kojima se navodi da BiH još nije spremna za samostalno funkcioniranje. S druge stran,e bošnjački političari jednoglasno poručuju kako je odlazak OHR preuranjen te kako BiH bez međunarodne pomoći ne može funkcionirati.

Jedino su srpski političari gotovo s oduševljenjem pozdravili odluku Vijeća za provedbu mira. Pod geslom "možemo i sami" srpska politika odlaskom OHR-a nada se kako će RS ostati neupitnom činjenicom. Gašenje OHR-a za BiH i bh Hrvate donosi i dobre i loše strane. Dobre strane su što se ukida kolonijalni odnos prema BiH. No, zasada je puno više negativnih posljedica. Poglavito se to odnosi na neriješeno ustavno-pravno uređenje BiH.

Potpuno je promašen i tajming za donošenje takve odluke, prije svega zbog sve glasnijih separatističkih prijetnji iz RS-a. U određenim krugovima, gašenje OHR-a čak se tretira kao kaznom međunarodne zajednice zbog neprihvaćanja ponuđenih ustavnih rješenja. Iako iz MZ stižu poruke da BiH neće biti ostavljena, odluka o ukidanju OHR-a otvara dosta pitanja. Prije svega, kakve će biti ovlasti Ureda Europske unije koji će naslijediti OHR. Večernjak iz pouzdanog izvora doznaje kako bi dio bonnskih ovlasti trebao ostati te da bi ured EU-a u BiH trebao voditi sadašnji visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling. Ipak najveći strah odlaskom OHR-a, bez obzira na određene katastrofalne odluke bivših visokih predstavnika, javlja se kod Hrvata. Hrvatski političari jednoglasno se slažu da je OHR kakav-takav jamac da BiH i na papiru neće biti podijeljena na bošnjački i srpski dio.

Ne smije se zaboraviti da su svi visoki predstavnici poručivali kako BiH nema bez sva tri konstitutivna naroda. Iako su neke od tih izjava, primjerice iz usta Wolfganga Petritscha djelovale licemjerno, kada to kaže Schilling takva poruka poprima posve drugu dimenziju. Ipak, ako MZ želi mir u BiH u predstojećem jednogodišnjem mandatu moralo bi se žurno iznaći kvalitetno i pravedno rješenje za ustroj BiH.

Ako do toga ne dođe, propast će i pozitivne stvari za koje je OHR zaslužan. U tom slučaju BiH prijeti nestabilno razdoblje koje bi moglo završiti njezinim nestankom s europskog političkog zemljovida.