Večernji list: 03. 07. 2006.

Haag: Suđenje Josipu Joviću odgođeno do 11. srpnja

ZAGREB/DEN HAAG - Haški sud (ICTY) odgodio je suđenje hrvatskom novinaru Josipu Joviću za utorak 11. srpnja, zbog toga što se optuženi novinar nije pojavio na raspravi koja se trebala održati u ponedjeljak prijepodne.

Sudsko vijeće, nakon kraće sjednice, odlučilo je zakazati novu raspravu za 11. srpnja koja će, prema najavi sudaca, trajati pola dana, a ako se optuženi ne pojavi na raspravi, izdat će se uhidbeni nalog te će optuženi ostati u pritvoru do nove rasprave.

Josip Jović nije se pojavio na raspravi zbog nemogućnosti organiziranja skrbi za suprugu nepokretnu nakon loma noge, objasnio je njegov odvjetnik Krešimir Krsnik.

Kako je objasnio Krsnik, Centar za socijalnu skrb, kojemu su se obratili za pomoć, nije do subote uspio pronaći osobu koja bi se brinula za Jovićevu suprugu.

Na primjedbu suca Iana Bonomyja da je od 15. lipnja bilo i više nego dovoljno vremena da se organizira skrb, Krsnik je napomenuo da je Jović "pod stresom" te da je pitanje bi li bio sposoban pratiti raspravu.

Tužitelj je od suda zatražio da odmah izda uhidbeni nalog. Na pitanje suca može li se suđenje nastaviti u odsutnosti, tužitelj je odgovorio kako smatra da to ne bi bilo mudro te je zatražio da se odredi privremeni datum za sljedeću sjednicu.

Josip Jović optužen je za nepoštivanje Haškog suda (ICTY) zbog objave identiteta zaštićenog svjedoka. Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije tereti se da je u prosincu 2000. godine objavio identitet i iskaz sa suđenja Tihomiru Blaškiću tada zaštićenog svjedoka optužbe, sadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Jović se pred ICTY-em nije dobrovoljno pojavio niti kada je prvi puta pozvan da se izjasni o krivnji prema optužnici, u rujnu prošle godine.

Nakon uhićenja u listopadu 2005. godine, Jović se na prvom stupanju pred sud 14. listopada 2005. godine izjasnio se da nije kriv.

(Hina)

Nezavisni sindikat 'Slobodne Dalmacije' dao potporu Joviću

Nezavisni sindikat "Slobodne Dalmacije" uoči današnje glavne rasprave na Sudu u Haagu protiv novinara Josipa Jovića još jednom je izrazio iskrenu potporu i solidarnost svome članu.

"S nevjericom pratimo koliko nerazumijevanja haaško tužiteljstvo pokazuje u Jovićevu slučaju, kojeg uporno progoni već više od godinu dana, ne dajući mu da u miru živi sa svojom obitelji i radi svoj novinarski posao", ističe u pismu potpore predsjednik Nezavisnog sindikata "Slobodne Dalmacije" Ivan Ugrin.

Po njegovim riječima jedini "krimen" Josipa Jovića je taj što je u vrijeme kad je u prosincu 2000. bio glavni urednik "Slobodne Dalmacije", ponio kao medijski profesionalac i u interesu javnosti objavio iskaz i otkrio identitet zaštićenog svjedoka, koji se prije nekoliko mjeseci javno odrekao svoga zaštićenoga haaškoga statusa.

S obzirom da je glavna tužiteljica nedavno odustala od gonjenja trojice hrvatskih novinara optuženih zbog iste stvari, Nezavisni sindikat "Slobodne Dalmacije" postavlja pitanje kome je i dalje u haaškom tužiteljstvu u interesu nastavak tog predmeta.

"Nadamo se da će Sud u Haagu uvidjeti svu apsurdnost u slučaju 'Tužitelj protiv Jovića', te donijeti presudu kojom će osloboditi Josipa Jovića svake krivnje i na taj način ne dopustiti ugrožavanje dosegnutih medijskih i novinarskih sloboda u Hrvatskoj", stoji, uz ino, u pismu potpore Nezavisnog sindikata.

(Hina)