Glas Istre: 03. 07. 2006.

NOVI GLAVNI TAJNIK HRVATSKOGA AUTOKLUBA TOMISLAV DRUŽAK NA SUDU ZBOG 3,4 MILIJUNA KUNA

Optužen za krađu državnog novca pa zaposlen u HAK-u

Mislim da je proces završen. Ne znam ustvari je li završen, zadnja rasprava bila je u studenome prošle godine. To je suđenje politički motivirano, brani se novoimenovani glavni tajnik HAK-a

ZAGREB - Sredinom proteklog mjeseca nacionalna udruga vozača Hrvatski autoklub objavila je da je na mjesto glavnog tajnika imenovan diplomirani ekonomist Tomislav Družak, nekadašnji predsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe. Ovo imenovanje mediji su popratili uz prilično zanimanjem, što je razumljivo budući da glavni tajnik, za mjesečnu plaću od oko 20 tisuća kuna, raspolaže s nešto manje od 100 milijuna kuna godišnjih prihoda HAK-a. Međutim, novinarska pera propustila su zabilježiti jednu bitnu crticu iz životopisa novoga glavnoga tajnika: Tomislava Družaka Republika Hrvatska tereti da je zajedno s još jednim predsjednikom HFP-a Stipom Hrkačem državu oštetio za 3,4 milijuna kuna.

Družaka Državno odvjetništvo optužuje da je oštetio Hrvatski fond za privatizaciju za dva milijuna kuna, koliko su »težila« četiri ugovora koje je u ime Fonda sklopio s Hrvatskim informativnim centrom. Za svotu od dva milijuna kuna »informativni centar« trebao je po slovu tih ugovora emitirati niz promidžbenih emisija o pretvorbi i privatizaciji, na satelitskom programu za područje Sjeverne Amerike. Međutim, tvrdi optužnica, promidžbeni materijali HIC-u nikad nisu dostavljeni, a kamoli emitirani.

Sve po nalogu Vlade

U ovom slučaju postoji osnovana sumnja da se Družak svjesno upustio u pranje ili krađu novca putem Hrvatskog informativnog centra, koji su krajem 90-ih godina slobodni mediji percipirali kao HDZ-ovu stranačku ustanovu za pranje novca. Prvo ročište u predmetu »država protiv Družaka i Hrkača« održano je koncem prošle godine pred sucem Općinskoga suda u Zagrebu Tomislavom Jurišom.

Glavnog tajnika HAK-a jučer smo kontaktirali da bi nam iznio svoju stranu priče: Družak je najprije ustvrdio da je taj sudski proces završen, da bi na naše pitanje o njegovom ishodu ustvrdio da proces ipak još traje, ali je on u cijeloj stvari nevin.

- Mislim da je proces završen. Ne znam ustvari je li okončan, zadnja rasprava bila je u studenom prošle godine. To je suđenje politički motivirano. Nije bilo nikakvih šteta, sve sam radio po nalogu Vlade i Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. Promidžbeni materijali su dostavljeni HIC-u, zapravo HIC je emitirao sa sjednica Upravnog odbora HFP-a da bi se onemogućila mogućnost manipulacije u privatizaciji i pretvorbi. Ne znam odakle im ta optužnica, brani se Družak, tvrdeći da je cijeli proces »izmislila« SDP-ova vlast.

Slučaj metkovićkog Razvitka

U istom slučaju, kaže Družak, optuženi su i nekadašnji ministri Ivan Penić i Milan Kovač, ali budući da su oni imali imunitet, tvrdi, u optuženičkim klupama našli su se samo on i Hrkač.

O tome kako je moguće da čovjek optužen za pronevjeru državnog novca bude imenovan na mjesto glavnog tajnika jedne moćne nacionalne udruge više će se zasigurno govoriti i pisati u idućim danima, a zasad treba spomenuti da ova afera nije i jedina uz koju se veže Družakovo ime. Istražujući kriminal u privatizaciji metkovskog Razvitka, državna revizija izvijestila je da zbog nedostatka dokumentacije ne može utvrditi gdje se »izgubilo« 3,9 milijuna kuna, nestalih u prebijanju potraživanja na relaciji HFP - Splitska banka. Ono što revizori jesu uspjeli utvrditi notorna je činjenica da je u spornim poslovima sa Splitskom bankom potpise na ugovore u ime HFP-a stavljao očito dobro uhodani dvojac Tomislav Družak - Stipe Hrkač.

Ladislav TOMIČIĆ

Mateša, Kovač i Penić nude se za svjedoke

- To su notorne bedastoće i čista politička osuda. Meni su se za svjedoke u ovom slučaju ponudili Penić, Kovač, pa i nekadašnji predsjednik Vlade Zlatko Mateša. HIC je emitirao i sa sjednica Upravnog te Nadzornog odbora HFP-a, što smo tražili da bismo se transparentno pokazali našim iseljenicima i privukli strane ulagače, ustvrdio je Družak, napominjući da je pri dolasku u HAK o procesu koji teče informirao sve nadređene. Nije nam želio otkriti odvjetničku kuću koja ga pred sudom zastupa u procesu protiv države.