Vjesnik: 03. 07. 2006.

Sveta Nedelja i Otok postaju gradovi

Hrvatska će ubuduće imati 125 gradova, dok bi općina umjesto 420 bilo - 427

Nove općine bile bi Lopar, Vinodol, Podvinje, Vrsi, Tribunj, Štitar, Funtana, Tar-Vabriga i Trviž

Općine Sveta Nedelja i Otok dobit će status grada, preloženo je Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina. Tako će Hrvatska ubuduće imati 125 gradova, dok bi općina umjesto 420 bilo - 427. Vlada je ponovo predložila osnutak devet novih općina kao i prije godinu dana, kada je prijedlog u Saboru propao zbog protivljenja SDSS-a. Nove općine bile bi Lopar, Vinodol, Podvinje, Vrsi, Tribunj, Štitar, Funtana, Tar-Vabriga i Trviž.

Iako nema urbanu tradiciju, Sveta Nedelja, smještena između Zagreba i Samobora, s 19.000 stanovnika veća je od mnogih gradova. »Nema općina s kojima se možemo uspoređivati, a stanovnika imamo više od Paga i Raba zajedno«, kaže HDZ-ov zastupnik Krunoslav Markovinović, koji je od 1993. do 2005. bio načelnik općine, a sada je predsjednik Općinskog vijeća. Na području općine su i naselja Kerestinec, Novaki, Rakitje i Strmec, u kojem su smještene Hoto vile. Sveta Nedelja se zbog razvoja gospodarstva i poduzetništva ubrojila među najrazvijenije općine u Hrvatskoj. Godišnji proračun iznosi 64 milijuna kuna, porezom na dobit skupi se 12 milijuna kuna, poslovnih subjekata ima 1000, a nezaposlenih je 700.

Općina Otok u blizini Vinkovaca ima 7755 stanovnika, od čega 1897 živi u Komletincima. Za dobivanje statusa grada posebno se zauzeo HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak. Prema njegovim riječima, Otok spada među najveće općine u Slavoniji, a infrastrukturom i izgledom središta mjesta ne razlikuje se od mnogih gradova. Za razvoj gospodarstva posebno je značajna poduzetnička zona Skorotinci.

Marijan Lipovac