Jutarnji list: 03. 07. 2006.

Vlada odlučila: Spajaju se Vjesnik i Narodne novine

Piše: Nikola Jelić

U Banskim dvorima potvrdili da se priprema stvaranje nove izdavačke kuće

ZAGREB - Novinskoizdavačka tvrtka Vjesnik i Narodne novine spojit će se u jednu kompaniju koja će ostati u državnom vlasništvu. Odluka o spajanju tih dvaju poduzeća donesena je u Vladi, a njezina formalna provedba slijedit će kada se stvore pravni i tehnički preduvjeti za spajanje, što nam je potvrdio i glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Spajanjem Vjesnika i Narodnih novina, dakle, stvorit će se nova izdavačka kuća koja će i dalje izdavati dnevne novine, ali u drukčijem obliku. Novine će se vjerojatno i dalje zvati Vjesnik, ali će se sastojati od dva dijela: dnevnog informativnog lista i oglasnika javne nabave. Kao model i uzor za stvaranje nove izdavačke kuće Vlada je uzela primjer austrijskog Wienner Zeitunga.

- Takvo rješenje zajamčilo bi opstanak dnevnika Vjesnik, povećalo bi nakladu i Vjesnika i Narodnih novina, a istodobno bi se racionaliziralo poslovanje i smanjili troškovi - objasnio je Maček.

U Vladi kažu da se prije spajanja moraju riješiti određene diobene bilance u Vjesnikovu neboderu te da će proces spajanja biti moguć kada na sudu i u gruntovnici bude sve vlasnički čisto. Prema Mačekovim riječima, proces spajanja mogao bi biti dovršen do kraja mandata ove Vlade. Spajanjem Vjesnika i Narodnih novina stvorila bi se izdavačka kuća čiji bi temeljni kapital nominalno iznosio oko 310 milijuna kuna, a broj zaposlenih više od 1300.

No, kada je riječ o poslovanju, Vjesnik je u nepovoljnijem položaju jer je već godinama u gubicima i dnevne novine može izdavati samo zahvaljujući pomoći iz proračuna. Prema posljednjim službenim podacima Vlade, Vjesnik je poslovnu 2004. završio sa 10,8 milijuna kuna gubitka. Narodne novine već dulje posluju s dobiti pa su poslovnu 2004. završile sa 21,6 milijuna kuna zarade.

 Doduše, i Narodne novine posljednjih godina bilježe pad dobiti. Ukupni prihod u 2004. rastao je samo četiri posto, pri čemu je nakladnička djelatnost zabilježila pad, a porast prihoda ostvaren je od trgovačke djelatnosti. Budući da osim službenog glasila RH izdaju i tiskanice, knjige, časopise i bave se multimedijom, Narodne novine ipak imaju oko 25 tisuća standardnih kupaca na koje mogu računati i u budućnosti.

O sudbini Vjesnika u Banskim dvorima razmišlja se već godinama. Bivša vlada je zaključila kako taj dnevni list mora opstati kao simbol hrvatskog novinarstva, a isti stav ima i sadašnja vlada. Uz takav stav, dakle, jedino je trebalo pronaći model njegovog opstanka.