Vjesnik: 03. 07. 2006.

Kupac će birati od koga kupuje struju

Hrvatska u sklopu reforme energetskog sektora uvodi tržišne i konkurentske odnose

Projekt trening centra, uz norveški prvog takve vrste u Europi, ostvaruje se u suradnji Hrvatske elektroprivrede, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i norveške tvrtke Technor Energy AS

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva otvoren je ovih dana Trening centar za trgovanje energijom, namijenjen osposobljavanju sudionika na hrvatskom, regionalnom i europskom energetskom tržištu.

Hrvatska u sklopu reforme energetskog sektora uvodi tržišne i konkurentske odnose, a posebno je zahtjevna reforma u elektroenergetici. HEP-a nakon 60 godina funkcioniranja kao monopolna javna tvrtka počinje djelovati u tržišnim uvjetima, a s postupnom liberalizacijom tržišta sve više potrošača može birati od koga će kupovati struju.

HEP je monopol počeo gubiti u prosincu 2004. Tada je novim zakonima svim kupcima s godišnjom potrošnjom većom od 20 gigavatsati te onima koji su priključeni izravno na prijenosnu mrežu omogućen izbor od koga će kupovati električnu energiju.

Sljedeći korak napravljen je ovih dana jer su od 1. srpnja to pravo dobili i kupci s godišnjom potrošnjom većom od devet gigavatsati tako da je krug povlaštenih potrošača sa dosadašnjih 40 proširen na više od 150 tvrtki.

Prema postojećim propisima od 1. srpnja 2007. opskrbljivača će moći birati svi kupci struje iz kategorije poduzetništvo, a od 1. srpnja 2008. svi kupci neovisno o godišnjoj potrošnji, dakle i kućanstva.

Međutim, postupno otvaranje tržišta zasad nije donijelo bitnije promjene. Nijedan od dosadašnjih 40 povlaštenih kupaca nije napustio HEP i našao novog dobavljača, kaže Kažimir Vrankić, član Uprave HEP-a za distribuciju.

S nastavkom otvaranja tržišta neminovno će se pojaviti novi opskrbljivači i trgovci pa će rasti interes za trening centar. Tim više što će se u njemu uz domaće školovati i stručnjaci iz inozemstva gdje je liberalizacija tržišta također u tijeku.

Istodobno će se, posebno u Europi, zbog sve većeg raskoraka između proizvodnje i potrošnje povećavati interes za trgovanje energijom. Tako je i Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, na otvaranju centra istaknuo važnost trgovanja energijom jer se u proteklih deset godina opskrbljenost Hrvatske vlastitom energijom smanjila s 65 posto na 49,6 posto, unatoč činjenici da imamo vlastitu proizvodnju nafte i plina. A temeljni cilj energetske politike Vlade je sigurna i kvalitetna opskrba energentima.

Očekuje se da će trening centar privući veliki interes domaćih energetskih tvrtki jer Vlada od njih očekuje da postanu lideri na regionalnom tržištu. U tome će im pomoći Ugovor o energetskoj zajednici koji stupa na snagu 1. kolovoza po kojem će se države jugoistočne Europe uključiti u europsko energetsko tržište.

»Mi se otvaramo za druge sudionike ali ćemo učiniti napore da na drugim prostorima otvorimo prostor za hrvatsko energetsko gospodarstvo. Ugovorom o energetskoj zajednici ne postiže se samo jedinstveno tržište plinom i električnom energijom, nego se stvara prostor, pravni i institucionalni, za sigurnost ulaganja«, istaknuo je Vukelić.

Projekt trening centra, uz norveški prvog takve vrste u Europi, ostvaruje se u suradnji Hrvatske elektroprivrede, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i norveške tvrtke Technor Energy AS, a pokrenut je u studenom 2004. U njegovu provedbu norveška Vlada i HEP uložili su gotovo milijun eura. Godišnje će se u centru obučavati 50-ak stručnjaka.

Željko Bukša