Glas Istre: 03. 07. 2006.

HSLS-ovo prebacivanje odgovornosti

Jednoglasna odluka Središnjeg vijeća HSLS-a da odlučivanje o slučaju svojeg potpredsjednika Hrvoja Vojkovića, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Croatia osiguranja, prepusti Nadzornom odboru te tvrtke prilično je čudna, liči na pranje ruku i prebacivanje odgovornosti za odluku drugome. Zašto? Zato što treba dijeliti Vojkovićevu stranačku (političku), ako hoćemo i moralnu odgovornost od menadžerske, radne i zato što je neobično da stranka tek preuzima državni pravorijek i onda ga provodi.

Splićanin Ljubo Srhoj, koji je prijetio fotoreporteru, ucjenjivao ga i pokušao ga potkupiti, isključen je iz HSLS-a, i tu ništa nije sporno, pitanje je samo zaslužuje li i kaznenu prijavu.

Kad bismo bili jedino pragmatični, onda bismo na prvi pogled rekli da je i odluka o Vojkoviću logična. Kao HDZ-ov koalicijski partner, HSLS ga je ponudio kao direktora iznimno značajne državne tvrtke, Vlada ga je prihvatila i HSLS sada sve stavlja u ruke Nadzornom odboru i Vladi, pa ako ga oni smijene, smijenit će ga i HSLS. Sanader i Đurđa Adlešić su o tome i razgovarali, sigurni smo da je odluka već i dogovorena i donesena. Kako sada stvari stoje - palac je okrenut prema dolje.

Kako bi bilo da je socijalizam u punoj snazi? Isto bi se dvoje dogovorili, ali bi prvo reagirala Partija, a onda bi nevoljnik bio maknut i s direktorskog položaja. Eto, za jednu stranku je baš to važno da se barem izvana vidi, ako već to nije tako, da ne ovisi o državi. Stranka bi trebala imati svoj neovisni stav o Vojkovićevoj političkoj odgovornosti, ma kakav on bio, a onda neka Nadzorni odbor (ili Vlada) odluči kako njegovi članovi hoće.

Inače, čini nam se da Vojković jest nanio političku štetu stranci, ali da one koji povjere novac Croatia osiguranju zanima jedino da li Vojković uspješno radi, jasno - ako nije lopov, prevarant ili štogod gore.

Zdenko DUKA