Glas Istre: 04. 07. 2006.

SUD BiH DANAS O ŽALBI »BJEGUNCA«

Ante Jelavić pred uhićenjem?

ZAGREB - Nije posve jasno što bi se moglo dogoditi nakon što Sud BiH danas u Sarajevu odluči o žalbi Ante Jelavića, koji je prošle godine pobjegao u Split jer ga je Sud BiH kaznio s deset godina zatvora zbog krađe novca hrvatskoga državnog proračuna u BiH.

Sudac Malcolm Simmons 6. listopada prošle godine osudio je Jelavića ustvrdivši da je bio glavni organizator »neopravdanog bogaćenja bliskih osoba i institucija« novcem iz hrvatskoga državnog proračuna dok je vodio Ministarstvo obrane Federacije BiH, 1997. i 1998. Jelavić je osuđen zato što novac koji je HVO-u dostavljala Hrvatska nije najprije upućivao u federalni proračun, nego ga je izravno distribuirao, i to uglavnom prema osobnome izboru. Osim toga, nije poštovao zakonsku odredbu da je svaku transakciju morao supotpisati njegov zamjenik Sakib Mahmuljin. Točnu svotu opljačkanog novca sud nije utvrdio, ali je sudac Simmons podsjetio na izjavu samoga Jelavića, prema kojoj je Hrvatska samo 1998. HVO-u uputila više od milijardu kuna.

Jelavić nije došao na izricanje presude, a nakon što je doznao da mora u zatvor pobjegao je u Split. Ondje ga, unatoč tjeralici Suda BiH, hrvatska policija nije ni pokušala tražiti, jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane, pa Jelavić može biti miran. No, kako je jučer objasnila bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, ako Sud BiH danas odbije Jelavićevu žalbu te kazna postane pravomoćna, on bi je mogao služiti u Hrvatskoj. Sud BiH tada bi presudu trebao uputiti Hrvatskoj, gdje bi ona na nadležnome sudu bila potvrđena, a Jelavić bi morao biti uhićen i upućen na odsluženje kazne. Ako Sud BiH uvaži žalbu, tada bi tužitelj BiH od hrvatskoga državnoga odvjetnika trebao zatražiti kazneni progon, odnosno suđenje Jelaviću u Hrvatskoj.