Vjesnik: 04. 07. 2006.

EU se može širiti i bez ustava

Ne smatramo da s Ugovorom iz Nice ne možemo primati nove članice«, izjavio je Barroso

BRUXELLES/HELSINKI - Europska unija može se širiti i bez ustava, na temelju postojećeg Ugovora iz Nice, izjavio je u ponedjeljak u Helsinkiju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

»Postoje neki nesporazumi. Ne smatramo da s Ugovorom iz Nice ne možemo primati nove članice«, izjavio je Barroso u Helsinkiju, gdje je sudjelovao na sastanku Europske komisije s finskim predsjedništvom EU-a, koje je u subotu preuzelo od Austrije tu dužnost. Ugovor iz Nice dogovoren je u prosincu 2000. godine s ciljem da se institucionalno omogući širenje Unije na 12 zemalja članica koje su tada bile u pregovaračkom procesu. 2004. deset od tih 12 zemalja postalo je punopravnim članicama. Zbog slabe pripremljenosti ulazak Bugarske i Rumunjske tada je odgođen.

U tom Ugovoru predviđena su institucionalna rješenja za 27 članica, to jest broj zastupnika iz svake od tih zemalja u Europskom parlamentu, težina glasa u Vijeću EU-a i broj članova Europske komisije. Tada je dogovoreno da Komisija treba imati onoliko povjerenika koliko i zemalja članica, ali maksimalno do 27. Nakon toga, broj povjerenika bio bi manji od broja zemalja članica, dakle svaka članica ne bi imala povjerenika u Komisiji. Predviđeno je da se uvede načelo rotacije tako da svaka zemlja u određenom razdoblju ima svoga povjerenika. Ugovor iz Nice treba biti zamijenjen europskim ustavom, čija je ratifikacija zapala u krizu nakon odbijanja na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. [Hina]