Jutarnji list: 04. 07. 2006.

Josipu Joviću odgođeno ročište u Haagu za osam dana

Ne mogu iz Splita zbog zdravstvenog stanja supruge. Zato pozdravljam ovu odluku, kaže Jović

SPLIT - Premda se danas trebao pojaviti na ročištu u Haagu zbog optužnice o nepoštovanju Suda odavanjem identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju Blaškić, splitski novinar Josip Jović ipak nije otputovao iz Splita.

Odluku o neodlasku kolumnist Slobodne Dalmacije pravda time što je njegova supruga slomila nogu pa joj je potrebna pomoć i njega, zbog čega je nedavno zatražio odgodu najnovijeg ročišta. No, Tribunal je zahtjev odbio, i to bez ikakva obrazloženja, na što je Jović odgovorio neodlaskom u Haag.

No, kako nam je rekao, tijekom jutra došlo je do novog preokreta. Jovićev odvjetnik Krešimir Krsnik danas se pojavio pred Sudskim vijećem u Haagu, koje je ponudilo kompromis: odgodu saslušanja za osam dana, do sljedećeg utorka. Na istoj je raspravi, prema Jovićevim riječima, Tužiteljstvo tražilo ponovno Jovićevo uhićenje zbog neodazivanja sudskom pozivu, no taj je zahtjev odbijen.

- Moji su razlozi poznati i tiču se isključivo činjenice da ne mogu napuštati Split zbog zdravstvenog stanja supruge. Zato pozdravljam ovu odluku, nakon što je moja prva žalba bila odbijena bez ikakva obrazloženja - izjavio je Jović.

Jučer se oglasio i Nezavisni sindikat Slobodne Dalmacije, jedan od dva koji okupljaju novinare te kuće, dajući punu potporu svom članu Josipu Joviću. Taj se sindikat pita kome je u interesu nastavljanje procesa protiv Jovića nakon što je Tužiteljstvo nedavno odustalo od kaznenog progona ostale trojice novinara u istom slučaju, ne dopuštajući Joviću ‘da u miru živi sa svojom obitelji i radi svoj novinarski posao’.     (I. P.)