Jutarnji list: 04. 07. 2006.

Sanader ide u Beograd, a Tadić opet u Hrvatsku

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Hrvatsko-srpski politički kontakti tijekom ljeta posebno su intenzivirani, i to na najvišoj razini. Nakon što je prošlog tjedna srbijanski predsjednik Boris Tadić prvi put službeno posjetio Hrvatsku, uskoro se očekuju još tri politički važna događaja na relaciji Zagreb - Beograd.

Već 10. srpnja srbijanski predsjednik Tadić opet bi trebao doći u Hrvatsku zbog svečanog obilježavanja godine Nikole Tesle, na središnju svečanost u Teslinu rodnom Smiljanu. Premijer Sanader ići će u službeni posjet Srbiji, a usporedo s odlaskom u Beograd, Sanader i Koštunica zajedno će otvoriti novi međudržavni granični prijelaz Bajakovo. Kao nikada do sada nakon rata odnosi dviju država time poprimaju karakter dobrosusjedske suradnje i prijateljstva.

Tadićev posjet Zagrebu, tvrde nam na Pantovčaku, imao je dobar odjek u međunarodnim političkim i diplomatskim krugovima, posebno zato što je i Tadićev odlazak u Knin protekao bez incidenta.

Najavljeni ponovni dolazak predsjednika Srbije u Hrvatsku u razmaku od samo dva tjedna trebao bi dodatno potvrditi novi smjer hrvatsko-srpskih odnosa. Uz Mesića i Tadića, pokrovitelj svečanosti u Smiljanu trebao bi biti i novi američki veleposlanik u Zagrebu Robert A. Bradtke, s obzirom na to da je Tesla živio i radio i u Americi.

Otvaranje novog graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije, i to na važnom međunarodnom cestovnom koridoru, više je od prometno i ekonomski važnog događaja. Nakon godina čekanja Hrvatska je napokon sagradila i zadnju dionicu autoceste Zagreb - Lipovac i tako pokazala da u svoje prometne prioritete sada stavlja i pravac prema ostatku Balkana. Kada će točno biti otvoren novi granični prijelaz, još nije potvrđeno, a jedan od glavnih razloga je kašnjenje radova sa srbijanske strane. U planu je bio 13. srpnja, ali u Vladi nam kažu da se termin još dogovara i usklađuje s Beogradom.

O tome ovisi i datum posjeta jer je već dogovoreno da se službeni posjet i otvaranje graničnog prijelaza odrade u jednom danu. Bilateralni sastanak Sanadera i Koštunice bit će njihov treći susret u dvije godine. Sastanak Sanader - Koštunica trebao bi donijeti napredak u rješavanju demilitarizacije granice sa srbijanske strane (što je obećao i Tadić), u rješavanju problema nestalih i zatočenih, a ovoga puta bi i gospodarske teme trebale dobiti više prostora. Premijer Sanader založit će se i za dodatnu brigu o Hrvatima u Srbiji te će od Koštunice zatražiti da se hrvatskoj manjini osigura jedno mjesto u srbijanskoj skupštini.

Direktan vlak iz Beograda vozi Srbe u Rijeku i Split

Da su odnosi Hrvatske i Srbije intenzivirani pokazuje i niz događaja koji ostaju u sjeni državničkih sastanaka. Ovoga ljeta ponovno je uveden direktni vlak iz Beograda prema Splitu i Rijeci, kojim srbijanski putnici, ali i turisti stižu na Jadran. Prošloga tjedna u Zagrebu su boravili predstavnici Zajednice Hrvata iz Vojvodine. Novoizabrana potpredsjednica srbijanske vlade Ivana Dulić-Marković prošloga tjedna bila je u Vukovaru.