Večernji list: 04. 07. 2006.

Večernjak doznaje o susretu u Haagu:

Jović s Del Ponte o šestorki Herceg-Bosne

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Hrvatski član BiH Predsjedništva Ivo Miro Jović danas će u sjedištu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) razgovarati s predsjedavajućim Tribunala Faustom Pocarom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, doznaje Večernjak.

Ovaj susret sa čelnim ljudima Haaškoga tribunala organiziran je na Jovićevo traženje i nije službeno najavljen. “Očekujem da ovaj sud sa završetkom mandata bude u funkciji ispunjenja pravde a ne nikako kao politička institucija”, rekao je za Večernjak Jović upitan o razlozima posjeta ICTY.

Jović smatra kako odredba o udruženom zločinačkom pothvatu u predmetu Herceg-Bosna predstavlja kolektivnu optužbu protiv Hrvata u BiH. Upitan o pojedinostima razgovora sa sucem Pocarom i tužiteljicom Del Ponte, Jović nije želio otkriti.

Ipak doznaje se da će glavna tema razgovora biti  suđenje bivšim dužnosnicima Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Ova šestorica hrvatskih dužnosnika optuženi su za udruženi zločinački pothvat zajedno s pokojnim hrvatskim predsjednikom  Tuđmanom i ministrom obrane Gojkom Šuškom koji je uključivao eliminiranje nehrvata s područja ratnog područja HR Herceg-Bosne.

Očekuje se također da će Jović sa čelnim predstavnicima ICTY-a insistirati na procesuiranju zločina nad Hrvatima.