«HRVATSKO PRAVO» PRVE STRANAČKE ONLINE NOVINE U REPUBLICI HRVATSKOJ

U SPOMEN !

09. KOLOVOZA 1992. -09. KOLOVOZA 2006.

Blaž Kraljević ( Lisice kraj Ljubuškog 17 lipanj 1947. – Kruševo kraj Mostara, 09. kolovoz 1992), zapovjednik HOS-a u BiH, general Armije RBiH.

Pripadnici postrojbi HOS-a u BIH ubijeni sa generalom Blažom Kraljevićem: Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović

Udruga bojovnika HOS-a i Hrvatska stranka prava 1861. pozivaju cjelokupno članstvo, sve štovatelje neustrašivih branitelja Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine kao i sve čitatelje on line “Hrvatskog prava” da se sjete na današnji dan ovih junaka(Hrvata, katolika i muslimana, Bošnjaka i Albanaca) ubijenih od izdajničkih ruku i da im u znak poštovanja zapale svijeće, a koji su vjernici, da se pomole za njihove duše.

“Nema zapovjedi veće od ove, da tko život svoj položi za svoju braću”(Isus)

“DIE WELT", BONN, 24. 10. 1992.

DA LI JE INSCENIRAN RAT IZMEĐU BRAĆE?

HRVATI PROTIV MUSLIMANA - ZATVORENICI OSTAJU U LOGORIMA POŠTO IH NITKO NE ŽELI

Zagreb, Ženeva - Ne samo da se u Bosni međusobno obračunavaju dosadašnji saveznici Hrvati i Muslimani, već jedne protiv drugih nastupaju i suparničke hrvatske postrojbe.

Dok postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mate Bobana idu protiv Muslimana kod Novog Travnika, Mostara i Prozora, nacionalističke milicije Hrvatskih obrambenih snaga se zajedno s Muslimanima bore protiv svoje hrvatske "braće". Postrojbe Hrvatskog vijeća obrane već su prije nekoliko tjedana "slučajno" ustrijelile jednog generala Hrvatskih obrambenih snaga (Blaža Kraljevića op.prev.), nakon čega su izmolile pomoć Srba. Dok HOS zajedno s Muslimanima odbija podjelu Bosne i njeno uključenje u veliku Hrvatsku, dotle je HVO sa Srbima složno oko podjele Bosne. Patnici bili bi Muslimani. Po prikazu Hrvatskih obrambenih snaga su najnovije borbe provocirali Hrvati iz HVO. Bezrazložno su ustrijelili jednog Muslimana u mjestu Vitez kad je na benzinskoj crpki došao po gorivo. Prije toga su zauzeli nekoliko muslimanskih područja. Po drugim podacima je HVO reagirao nakon zatvaranja Hrvata od strane Muslimana u Novom Travniku.

Dok je HVO blizak hrvatskom vodstvu u Zagrebu pod predsjednikom Tuđmanom, HOS izvire iz zagrebačke stranke prava pod Dobroslavom Paragom. Protiv njega se vodi postupak u svezi navodnog državnog udara u Hrvatskoj. Trenutno se nalazi u Njemačkoj.

Po podacima iz HOS, dijelovi HVO traže konfrontaciju s Muslimanima kako bi bosanskog predsjednika Izetbegovića prisilili suglasiti se s podjelom Bosne, i kako bi "Tuđmanu omogućili proširenje Hrvatske. Tako (Tuđman narodu) može nešto prikazati, kada se za nekoliko mjeseci bude odrekao od Srba okupirane Krajine i Banovine." Boban i bosanski predsjednik Izetbegović se, međutim, sada žele susresti u Sarajevu kako bi zaustavili konflikt. Jučer su predstavnici triju strana građanskog rata prvi puta vijećali o demilitarizaciji Bosne.

U Beogradu je počeo sabor vladajućih socijalista. Očekuje se da će predsjednik Srbije Milošević zamijeniti šefa partije Jovića, i da u partiji bude proveo radikalno "čišćenje". Predsjednici ženevske konferencije o Jugoslaviji, Cyrus Vance i lord Owen najavili su ustavni nacrt za Bosnu koji predviđa decentralizaciju zemlje i središnju vladu.

Posebni izaslanik Ujedinjenih nacija za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, Tadeusz Mazowiecki, narisao je tmutnu sliku stanja nakon svoje druge misije na mjestu događaja. "Etničko čišćenje" praktički je postiglo svoje ciljeve, rekao je u Ženevi. Mazowiecki je obnovio svoj apel europskim zemljama da prime otprilike 10.000 zarobljenih, koji bi do kraja listopada trebali biti pušteni na slobodu. Crveni križ je odgodio oslobađanje 5000 zarobljenika zbog nedostatne spremnosti Europe u prihvaćanju tih ljudi.