“HRVATSKO PRAVO”

PRVE STRANAČAKE ONLINE NOVINE U REPUBLICI HRVATSKOJ

 

www.hrvatsko-pravo.com

 

14. kolovoz 2006.

 

JAVNI APEL DR BRANIMIRA MOLAKA, RATNOG ZAPOVJEDNIKA CIVILNE OBRANE RH 1991. GODINE !

 

Prijeki sudovi besmislene politike u Hrvatskoj i danas su aktivni kao i 1992. Nakon više od 12 godina ne dopuštanja rada u osnovnoj struci - energetici u "demokratskoj" Hrvatskoj, mafija me ovih dana dok sam bio na bolovanju izbacila s posla, jer prema njihovu mišljenju nisam dovoljno stručan (morao bih po njihovu nalogu ponovno polagati tzv. stručni ispit da bih dokazao svoju stručnost), tako da sam trenutno bez priliva novčanih sredstava za život i zdravstvenog osiguranja (nakon teške operacije karcinoma moram biti pod kontrolom liječnika, a sada mi ne daju ni to). To je sudbina svih nas koji smo se borili za Hrvatsku, pa valjda mora biti i moja kao posljednjeg ratnog zapovjednika sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva RH, koji je mafija ukinula usred Domovinskog rata.

 

Obrana stanovnika u 1991. i 1992. največim dijelom bila je rezultat sposobnosti i snalaženja pojedinaca na lokalnoj razini, stoga nije čudno da je bila i različite uspješnosti u pojedinim dijelovima zemlje. Uz to unutar onih koji su se borili za Hrvatsku bilo je i onih koji su radili protiv interesa Hrvatske i njenih stanovnika, kao što to čine i danas. Stoga ne iznenađuje ono što se događa za Gotovinom,Markačem, Glavašom.... i nama drugima. O zbivanjima - suludoj čistki najkvalificiranijeg i najiskusnijeg kadra u MORH-u 1992. kao ilustraciji stanja u obrani, možete pročitati u mojem prilogu "nagrada" (2. dijelu zbirke o mojim iskustvima iz rata), a o ovome što se danas događa (novi prijeki sudovi), detaljnije ću Vas informirati, ako pokažete interes za to. Prilog "fond branitelja" samo je neznatna ilustracija današnjeg stanja. Javite mi se ako Vas zanima i možete li pomoći da se stanje promijeni. S obzirom na vremensku usklađenost spomenutih zbivanja u Hrvatskoj i onih s druge strane koji bi ponovno u osvajanja, može se postaviti pitanje: Slijedi li nakon 15. godina nova bitka za Hrvatsku?

 

 

 

Dr. Branimir Molak, dipl.inž.

posljednji ratni zapovjednik sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva RH

 

 

 

MINISTARSTVO OBITELJI, BRANITELJA

 I MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI

UPRAVNI ODBOR FONDA HB

 

 

Predmet: Prigovor na potvrdu o vlasništvu udjela D-100-001535 u fondu HB

 

1.      1.      Pogrešno je utvrđen period mog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Nije uključeno razdoblje od 26.10.1992. do 10.3.1993. kada sam bio član Stožera civilne obrane (zaštite) RH pri MORH-u i razdoblje od 1.1.1994. do 30.6.1996. kada sam bio zapovjednik Stožera civilne obrane (zaštite) RH i zatim djelatnik u MUP-u RH. Niti na jedan moj zahtjev za priznavanje statusa branitelja od MUP-a RH nikada nisam dobio odgovor (prilog 1). Umjesto toga u travnju 2006. Državna uprava za zaštitu i spašavanje me je tražila informacije o mojem radu u MUP-u RH koje sam im dostavio (prilog 2), no od tada do danas nikakvog odgovora o priznavanju statusa branitelja u MUP-u RH. Također niti na zahtjev ministru MORH-a (prilog 3) da mi se prizna nepravedni prekid (u biti nije ga niti bilo) statusa branitelja (trajanja nekoliko mjeseci) za vrijeme čistke u MORH-u 1992. izazvanog neprijateljskim djelovanjem pojedinaca, nisam dobio nikakav odgovor. Spomenuto neodgovaranje MUP-a RH i MORH-a (stoga ovaj prigovor niti ne upućujem MUP-u RH i MORH-u) na moje predstavke, grubo su kršenje članka 46 Ustava RH, a od pitanja priznavanja statusa branitelja napravljena je lakrdija.

2.      2.      Smatram da je podjela po kojoj su osobe koje su nosile uniforme automatski svrstavane u borbeni sektor bez obzira na to jesu li i kada sudjelovale u borbenim operacijama, a mi svi koji ih nismo nosili, smo svrstani u rang administracije, bez obzira što smo sudjelovali u nizu akcija obrane, zaštite i spašavanja u svim ugroženim područjima RH. Ja sam npr. kao zapovjednik civilne obrane (zaštite) RH boravio i organizirao obranu, zaštitu i spašavanje stanovništva u čak 19 od 20 županija u Hrvatskoj, a sada mi pojedinci koji nemaju nikakve veze s Domovinskim ratom određuju imam li ja status branitelja. Apsurdno je da su svi ili gotovo svi moji podređeni u MUP-u RH već odavno dobili status branitelja, a ja ne. Zbog čega bi trebali biti svrstani u borbeni sektor kojekakvi činovnici u MORH-u koji su paradirali u uniformama, kao na primjer “kadrovik” iz 1992. koji je proveo čistku u MORH-u (prilog 3) i kojekakvi skladištari koji u to  vrijeme nikada nisu niti bili u ugroženim područjima Hrvatske?

3.      3.      S obzirom da je u fond branitelja, kako sam informiran, dodijeljeno samo 7% vrijednosti INA-e, a da je čak 25% dionica INA-e praktički poklonjeno Mađarima (platili su ih samo oko 5% njihove stvarne današnje vrijednosti – o tome ću Vam, ako ste zainteresirani, pružiti sve dodatne informacije) postavlja se pitanje zar su oni i 3,5 puta zaslužniji za uspostavu Hrvatske države od svih branitelja u Hrvatskoj? Ako su zaslužniji, a očito prema udjelu novca koji im je dan – neki smatraju da jesu, predlažem da ispitate kod onih koji su ovako rasporedili dionice INA-e, mogu li im i ja pokloniti dodijeljen mi udjel.

 

S poštovanjem

 

Zagreb, 31. svibnja 2006.

Dr. Branimir Molak, dipl. inž.

Posljednji ratni zapovjednik civilne obrane (zaštite) RH

 

 

 

2. NAGRADA – ČISTKA NAJKVALITETNIJEG KADRA U MORH-u 1992. god.

(koncept)

 

 

Radi ostvarivanja prava koja proizlaze iz Zakona o braniteljima NN 174/2004, kao posljednji ratni zapovjednik sustava obrane, zaštite i spašavanja RH - zapovjednik stožera CZ RH u MORH-u do njegova razaranja usred rata kada je još trećina zemlje bila okupirana i kada je još ishod rata bio potpuno neizvjestan, tražio sam početkom 2005. reguliranje svog statusa za vrijeme mog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Zapovjednik stožera civilne obrane RH je u vrijeme kada sam obnašao tu dužnost, bio izjednačen sa pomoćnicima ministra, a po ovlaštenjima za upravljanje i povezivanje cjelokupnog sustava obrane, zaštite i spašavanja RH i višim. Svi moji podčinjeni već su to odavno bili riješili, no ja tome nisam pridavao pažnju sve do 2005. godine, jer sam uvijek pretpostavljao opće dobro, osobnom, a na vlastitu štetu.

 

Posebno mi je bilo zanimljivo razdoblje kada sam zbog djelovanja neprijatelja Hrvatske, unutar MORH-a, kao član Stožera CZ RH bio protjeran iz MORH-a 26.10.1992. da bih ubrzo – 11.3.2003. bio rehabilitiran i postavljen na dužnost zapovjednika CZ RH (sustava obrane, zaštite i spašavanja RH). Prilikom «čistke» u MORH-u u rujnu 1992. otjerano je više od 50 osoba gotovo u pravilu najviših kvalifikacija i iskustva koje su se zalagale za neovisnu Hrvatsku.  Taj postupak, po načinu izvođenja – rješenjima, bio je krajnje uvredljiv i ponižavajući. Prema rješenjima Vlade RH nije bilo prekida u mom sudjelovanju u Domovinskom ratu (rješenje u prilogu o razrješenju kao člana i postavljanju za zapovjednika su istog datuma 11.3.1993.). Na moj zahtjev MORH-u od 20.1.1994. za upis staža i isplatu novčane naknade za razdoblje kada me je neprijatelj protjerao iz MORH-a nikad nisam dobio odgovor.

 

Izvršilac spomenute čistke izvjesni, potpuno nesposobni glavosijek - Lucić sada je glavni zapovjednik onoga što je ostalo od hrvatske vojske. Tijekom 2005. se vrlo srdačno susreo s jednim od “osloboditelja” Vukovara (oficirom bivše JNA koja je razorila Vukovar) sada zapovjednikom makedonske vojske (!?). Očito se radi o “velikoj” pameti spomenutog ili o dobrim odnosima – suradnji na istom “cilju” -  još iz početka rata.

 

Nikada nitko nije istražio zašto je provedena čistka, kako je to utjecalo na obrambenu moć zemlje u ratu, niti su krivci kažnjeni.

 

U nastavku je pismo poslano početkom 2005. Rončeviću, ministru obrane RH na koje nisam dobio odgovor.

 

Dr. Branimir Molak

posljednji ratni zapovjednik Civilne obrane (zaštite) RH

 

 

 


Dr. Branimir Molak, dipl. inž.

Zagreb, .............

tel. .............

 

 

 

 

 

 

 

Gosp. Berislav Rončević, dipl. iur., ministar obrane (na ruke)

MINISTARSTVO OBRANE REPUBLIKE HRVATSKE

Zagreb, Krešimirov trg

 

 

 

 

Poštovani gosp. ministre,

 

Nakon mog dopisa koji sam Vam poslao 25. siječnja 2005., u cilju ostvarenja braniteljskih prava, a za priznavanje čina za vrijeme obnašanja dužnosti u MORH-u za vrijeme rata i reguliranja mog braniteljskog statusa za vrijeme kada sam protupravno i samovoljno bio za jedno vrijeme uklonjen iz MORH-a u čistki najkvalificiranijeg kadra iz MORH-a 1992. godine,  dobio sam odgovor (prilog 2) koji nije prihvatljiv. Očito onaj koji je to potpisao ne zna što se tada događalo u MORH-u ili nije dobro pročitao moj zahtjev i priloge. Pokušao sam u nekoliko navrata s Vašom tajnicom dogovoriti sastanak s Vama, jer se radi o delikatnoj temi, ali bez uspjeha.  Stoga Vas želim dodatno informirati o tome da itekako ima osnova da se ispuni moj zahtjev.

 

Rješenje za prestanak mog radnog odnosa u MORH-u od 16.9.1992. (prilog 1) koje je potpisao izvjesni Josip Lucić zasigurno je potpisano bez znanja tadašnjeg ministra Gojka Šuška, jer me ministar razriješio tek 11.3.1993., ali ne zbog moje nesposobnosti kao što je krajnje neprilično i krajnje uvredljivo u svom “rješenju” potpisao Lucić, nego zbog imenovanja na višu dužnost - zapovjednika SCZRH u MORH-u na koju me postavila Vlada RH na prijedlog  ministra (prilozi 2 i 3 iz dopisa koji ste dobili 25. siječnja). Uz to otkud pravo Josipu Luciću (koliko sam informiran školovanom samo za fiskulturu i judo) da se pojavljuje kao “glavosjek – prijeki sud” za najkvalificiraniji kadar u kritičnom vremenu agresije na Hrvatsku. Očito je spomenuti Lucić  nesposoban za bilo kakve poslove (zacijelo je u pitanju i nešto drugo osim nesposobnosti) jer me je samovoljno izbacio iz MORH-a, a Vlada me takvog “nesposobnog” na prijedlog ministra obrane, postavila na višu dužnost. Nije to učinio samo meni nego i drugima. Za trajanja ovog protupravnog i samovoljnog čina nisam primio niti kune nikakvih sredstava za život, a to što me tvrtka koja se spominje u odgovoru na moj dopis (prilog 2) vodila kao zaposlenika, bilo je samo radi ostvarenja minimalnih prava zdravstvene zaštite koju mi je spomenuti ukinuo. Prava na odštetu nisu zastarjela, jer sam odštetu tražio još  20.1.1994. (prilog 5 iz dopisa od 25. siječnja). U odgovoru  (prilog 2) se ne spominje po kojem to zakonu nikada nisam dobio odgovor na taj moj zahtjev MORH-u iz 1994.

 

 “Nesposoban” sam postao samo stoga što sam donio još 1991. iz Washingtona metodologiju SAD (NATO) za uspostavu odgovarajućeg sustava civilne obrane i ponudu Amerikanaca da nam u tome pomognu. Poznato je kome je odgovaralo da nas se u uspostavi onemogući. Moj izvještaj s puta u SAD možete naći u arhivi MORH-a, ako ga nisu uništili.

 

Što se tiče priznavanja čina, očito onaj koji je napisao odgovor (prilog 2) nije informiran što je SCZRH, pa stoga što smo i ja i suradnici za vrijeme rata u MORH-u radili. Dok sam bio član Stožera za RKB zaštitu uz operativne poslove obrane - zaštite stanovnika intenzivno sam surađivao na uspostavi vojnog segmenta Hrvatske vojske za RKB zaštitu (jer ga tada još nije bilo). U organiziranju obrane civilnog stanovništva boravio sam u svima (osim jedne) županijama RH, a naročito onima kritičnim za obranu. Očito ti poslovi nisu poslovi administracije u MORH-u, onih koji su uz to, kao posve nekvalificirani, dobili visoke činove. Pronađite dokumente u arhivi MORH-a pa ćete vidjeti da smo ja i drugi iz SCZRH imali status aktivne vojne osobe. Uostalom, pogledajte prilog 4 iz dopisa od 25. siječnja. Dopuštam mogućnost da ga administracija koja je izdavala rješenja “Lucićevog tipa” nije odgovarajuće vodila. U odgovoru (prilog 2) ne piše kako to da je moj prethodnik imao visoki čin, a ja ne. Ne piše ni to koji čin su imale osobe koje su obračunale plaće, bili telefonisti ili obavljale druge administrativne poslove. Ne piše ni koji je čin imao administrativac – “glavosjek” koji je napisao “rješenje” (prilog 1). Kako to da je meni “koji nisam vojna osoba” rješenje potpisala nekvalificirana vojna osoba sa činom?

 

Može se s razlogom zaključiti, da ako ja nemam pravo na čin i priznavanje statusa branitelja (za spomenuto vrijeme) u MORH-u, niti Lucić koji je pisao svoja rješenja (a i mnogi drugi) pogotovo na to nema nikakvo pravo. Uz to Lucić bi trebao objasniti zašto je proveo čistku najkvalificiranijeg kadra u MORH-u 1992. usred agresije. Neka zbivanja iz tadašnjeg doba ne zastarijevaju.

 

Ako se uz to čak radi o istoj  nekompetentnoj osobi koja je danas savjetnik predsjednika RH i to s najvišim činom u HV (i taj se zove Josip Lucić) može se postaviti pitanje kako i o čemu savjetuje Predsjednika. Zar za izbacivanje s posla svih onih koji nešto znaju i školovali su se? Nešto su o tome pisali i mediji.

 

Za slučaj potrebe bilo kojih dodatnih informacija ili objašnjenja eventualnih nejasnoća, molim da mi javite.

 

 

 

 

S poštovanjem                                                        Dr. Branimir Molak, dipl. inž.

 

Zagreb, 24. veljače 2005.

 

Prilozi:

1. Rješenje o otkazu u MORH-u zbog nesposobnosti Josipa Lucića od 16.9.1992.

2. Odgovor MORH-a od 7.2.2005.