«HRVATSKO PRAVO»

PRVE STRANAČKE ONLINE NOVINE U REPUBLICI HRVATSKOJ

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

19. kolovoz 2006.

 

 

TITOISTIČKI DERNEK SANJE DOLEŽAL

 

 

Postali smo svjedoci kako je RTL Televizija od Hrvatske televizije preuzela Titovu «štafetu mladosti». Naime, 17. kolovoza 2006. je RTL Televizija u rane večernje sate emitirala emisiju «sanja», i to bez da je prethodno gledatelje mlađe od 16 godina i njihove roditelje upozorila da će biti izloženi totalitarnoj jugokomunističkoj propagandi.

 

Građani koji su gledali navedenu emisiju znaju o čemu je riječ, a onima koji toga nisu svjesni ili koji nisu gledali, možemo navedenu emisiju opisati kao da je emitirana na nekoj lokalnoj zapadnobalkanskoj televiziji iz Čačka, a ne na navodno proeuropskoj RTL Televiziji. Na kraju emisije prikazan je glazbeni video-spot mlade «drugarice» DAPČEVIĆ iz Kragujevca, u kojemu se izmjenjuju slike totalitarne crvene zvijezde petokrake s oficirskim uniformama bivše agresorske «JNA», i to svih triju rodova «narodne armije», o kojoj bi «drugarici» SANJI DOLEŽAL mogli Vukovarci ili Sarajlije što šta ispričati, ali ništa lijepoga. Spot se zove «Sve je isto – samo njega nema», a aludira se sa žaljenjem na to da među živima nema «druga Tita», kako je Sanja Doležal kroz emisiju s poštovanjem zvala pokojnog diktatora. Spot je emitiran u originalu – na srpskom jeziku, bez prijevoda, a i inače se u navedenoj emisiji više govorilo na stranim jezicima nego na hrvatskom jeziku. Pored mlade «drugarice» iz Kragujevca ostali gosti su, primjerice, bili NEBOJŠA TARABA, koji je govorio o svom razgovoru u «Globusu»  1996. s diktatorovom papigom Koko, što bi bilo isto kao da je razgovarao s Hitlerovim vučjakom Blondie, zatim DINO ŠARAN, iz Sarajeva, koji je na stranom jeziku izjavio da «/Tito je treći bog/», te «drug» SLAVKO iz Srbije, koji je predstavljen kao «jugofuturist». Izjavio je na srpskoj ekavici da «/Tito fali celom svetu/». Voditeljica emisije se nije potrudila pozvati sudskog tumača za srpski jezik koji bi prevodio sa stranog jezika, dok se na pr. strani jezik s engleskog prevodi. Također nije bilo pisanog prijevoda sa srpskog i bošnjačkog jezika. Emisija je u cijelosti afirmirala totalitarni titoizam. «Drug» Slavko je, primjerice, izjavio da «je Tito bio genijalac», i da «je Tito fora», što bi bilo isto kao da je rekao da je Hitler bio genijalac i fora. Studio u kojoj se odvijalo snimanje emisije bio je okićen čak s dvije diktatorove fotografije.

 

Bivša pjevačica inače renomiranog zagrebačkog glazbenog sastava «Novi fosili», Sanja Doležal, koja je u «Novim fosilima» zamijenila cijenjenu pokojnu gospođu Đurđicu Barlović, nikad ne dostižući njezin pjevački sjaj, karizmu, popularnost i veličinu, obmanula je gledateljstvo RTL Televizije i hrvatsku javnost, zato što je temu emisije postavila tako kao da je «Tito u trendu – kod mladih» u Republici Hrvatskoj i u drugim nezavisnim državama bivše totalitarne SFRJ. Niti jednim argumentom Sanja Doležal nije potkrijepila tvrdnju da je Tito u trendu kod mladih, jer o tome ne svjedoče niti učenici u hrvatskim školama, niti studenti na fakultetima, ali kako bi umjetnu tezu postavila kao «činjenicu», u prve redove gledateljstva u studiju RTL Televizije posjedila je nekoliko djevojaka koje su na glavi nosile partizansku kapu s tri roga, dakle, sa crvenom zvijezdom petokrakom odnosno u cijelosti su bile odjevene u bivše jednoumne pionirske «uniforme». Za one koji ne znaju – Vijeće Europe je crvenu zvijezdu petokraku označilo kao totalitarni simbol pod kojim je u cijelom svijetu od 1917. do pada komunističkog Berlinskog zida ubijeno oko 100 milijuna ljudi.

 

Sanader i Račan krivi za Sanjinu neosvještenost o titoističkim zločinima komunizma

 

Kada bi bila istina da je Tito u trendu kod mladih, onda bi to bila zabrinjavajuća vijest. Ovako se radi samo o još jednom u nizu pokušaja ostataka boljševizma u Republici Hrvatskoj da agresivnom medijskom propagandom nametnu većini društva propalu ali ne i bezopasnu zločinačku titoističku ideologiju. Sve što je rečeno u navedenoj emisiji dijametralno odstupa od stavova Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina. Sanja Doležal apsolutno nije dopustila niti najmanju kritiku na račun bivšeg diktatora. Jedino je u emisiji bilo rečeno da je «Tito bio diktator, humanist i zločinac», ali to «drugaricu» Sanju nije zabrinulo, jer ako je netko zločinac, a navodno predstavlja i «foru», onda je to za nju OK, barem tako ispada. U titoističkim emisijama Denisa Latina, primjerice, barem nastupaju stručnjaci, pa makar među njima bili i marksistički «stručnjaci», ali u emisiji «sanja» nije bilo niti takvih tipa Dušana Bilandžića, tako da je cijela emisija bila najobičniji primitivni balkanski titoistički dernek kakav se može svake godine viđati u Kumrovcu, jer se medijske kuće u Republici Hrvatskoj trude u svojim emisijama vijesti dati opširan i pozitivan prikaz Titovih štovatelja i samog diktatora i tiranina. Činjenica da je «maršal» Tito dao ubiti antifašiste - blaženog Zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, ili Bruna Bušića, ili pola milijuna drugih Hrvata, Sanji Doležal i glavnom uredniku RTL Televizije apsolutno ništa ne znači. Za takvo ponašanje veliki je sukrivac premijer Ivo Sanader, kao i njegov prethodnik i ex-komunist Ivica Račan koji u hrvatskom društvu nisu poveli vladinu nacionalnu kampanju o osvješćivanju stanovništva Republike Hrvatske o zločinima jugokomunizma i titoističke ideologije, jer kad bi takva vrsta kampanje postojala, koju preporučuje Vijeće Europe u svojoj rezoluciji 1481, onda za Sanju Doležal i njezinog glavnog urednika i šefa na RTL Televiziji ne bi bilo opravdanja, iako nema opravdanja za neznanje, pogotovo u eri interneta kada se bilo što bilo gdje na svijetu sazna u roku od jedne minute, ili kako bi se u emisiji «sanja» reklo, «za jedan minut».

Na kraju naglašavamo da sestrinska televizija «RTL» u Saveznoj Republici Njemačkoj nije emitirala niti jednu jedinu pozitivnu emisiju na temu bivšeg totalitarnog sustava bivše Istočne Njemačke (DDR), odnosno nije diktatora Ericha Honeckera prikazala u pozitivnom svjetlu kao što RTL Televizija u Republici Hrvatskoj u pozitivnom svjetlu prikazuje diktatora Tita. Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma, Zagreb.