«HRVATSKO PRAVO»

PRVE STRANAČKE ON LINE NOVINE U REPUBLICI HRVATSKOJ

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

23. kolovoz 2006.

 

 

 

Navršila se 65. godišnjica pokolja hrvatskih civila u bosanskim selima Krnjeuša i Vrtoče 1941-2006.

 

 

Dana 2. kolovoza 1941. hrvatski stanovnici bosanskih sela Krnjeuša i Vrtoče nisu ni u snu mislili da će tog vrućeg ljetnog dana njihova sela biti sravnata sa zemljom, zapaljena i uništena, i da će svoj život završiti na izuzetno tragičan način, ali ne zbog prirodne nepogode poput potresa, nego zbog zuluma velikosrpske horde koja je s predumišljajem mučila i zaklala 130 zarobljenih, nedužnih i nenaoružanih hrvatskih seljaka. Prilikom očevida provedenog od tadašnjih hrvatskih vlasti, neposredeno nakon pokolja, pronađeno je više tijela ubijenih seljaka koja nisu mogla biti identificirana, među njima i odsječena glava jednog djeteta.

 

Čitateljice i čitatelji «Hrvatskog prava» možda će si postaviti pitanje, zašto toliko povijesti, okrenimo se budućnosti, pola milijuna je nezaposlenih u Republici Hrvatskoj, nekoliko stotina tisuća hrvatskih posloprimaca radi, a da ne prima plaću od nekih nemoralnih hrvatskih privatnika, nekih obrtnika i trgovaca, vlasnika poduzeća, dok mnogobrojni hrvatski radnici u veletrgovinama hrvatskih (i stranih) tajkuna dobivaju minimalac od 2000 kuna. Zašto se stalno vraćamo u prošlost, krenimo prema budućnosti – rezonira ne mali broj Hrvata. Upravo u takvom razmišljanju leži zamka za budućnost hrvatskog naroda, jer, dok narod ne bude osviješten o političkim događajima iz neposredne prošlosti, koji su negativno usmjerili budućnost nekoliko hrvatskih generacija, uvijek će biti velika stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj, socijalno siromaštvo i život na rubu gladi, bez perspektive u bolje sutra. Bitno je znati uzroke koji su doveli do gospodarske propasti Republike Hrvatske, do gubitka hrvatske nacionalne sigurnosti i do sloma duha hrvatske nacije – danas, kako bi sutra mogli u solidarnosti krenuti u obnovu.

 

Sve je krenulo po zlu kada je mala grupa, jedna klika samozvanih «mesija» jugoslavenske ideologije, duhovni nasljednici Josipa Jurja Strossmayera, dana 1. prosinca 1918. godine hrvatske zemlje priključila «Velikoj Srbiji», zvanoj Jugoslavija, a hrvatski narod odvela na giljotinu. U velikosrpskoj Jugoslaviji je beogradski režim diktatora kralja Aleksandra Karađorđevića hrvatskog čovjeka katapultirao natrag u srednji vijek – u tolikoj mjeri je velikosrpski režim, uz pomoć točno određenih hrvatskih izdajica i dobrih slugu loših stranih srbijanskih gospodara, opljačkao hrvatsko narodno gospodarstvo, iscijedio iz hrvatskog seljaka i zadnje zrno pšenice, te ga izbatinao i ponizio. (U to vrijeme, od 1918. do 1941. je cca. 90 posto hrvatskog stanovništva bilo sa sela.) Nakon dva desetljeća velikosrpske represije se 1941. srpskim ekstremistima – četnicima – pridružio talog sa društvenog dna u liku marksista odnosno jugoslavenskih komunista (titoista), među njima i neki Hrvati iz Komunističke partije Hrvatske, koji su u simbiozi sa srbokomunistima i četnicima za vrijeme Drugog svjetskog rata u organiziranoj pobuni protiv uspostave Nezavisne Države Hrvatske terorizirali hrvatske civile, slično kao što pobunjenici u Iraku danas teroriziraju iračke civile. Samo u mjesecima svibnju i lipnju 2006. su ekstremistički pobunjenici u Iraku pobili u bombaškim samoubilačkim napadima šest tisuća civila (izvor: Tihomir Ladišić, dopisnik Hrvatske televizije iz Iraka).

Deseci tisuća hrvatskih državljana palo je 1941. žrtvom partizanskog i četničkog terora. Prve ratne godine na hrvatskom ratištu od Sutle do Drine, 1941. godine, teško je bilo razdvojiti partizanske od četničkih pobunjenika, jer su pobunjenici u mnogim terorističkim akcijama nad zaklanim civilima razvijali crveni stijeg boljševičke revolucije i klicali kralju Petru i generalisimusu Staljinu. Zamislimo si da u aktualnom ratu islamske organizacije Al Kaide protiv Zapada pobijede borci Osame Bin Ladena, i da prilikom obljetnica pojedinih akcija, kao na pr. obljetnice dizanja u zrak vlaka sa civilnim putnicima u Madridu iz 2003. godine, slave «pobjedu». Upravo tako, naime, u današnjoj Republici Hrvatskoj bivši pobunjenici iz 1941. godine, kao partizan Petar Kleut (hrvatske nacionalnosti), u tv-kamere Hrvatske televizije, koja je pozitivno popratila partizansku obljetnicu, tzv. «antifašističku borbu» odnosno ustanak komunističke partije od 22. lipnja 1941. godine, slavodobitno  izjavljuje, kako je za vrijeme Drugog svjetskog rata sa svojim «drugovima» u zrak dizao vlakove hrvatskih državnih željeznica. Povijesna je istina da su partizani i četnici vodili rat i revoluciju protiv hrvatskih civila.  Nakon pobjede partizana u Hrvatskoj, zahvaljujući odlučujućoj vojnoj intervenciji divizija Crvene armije u jesen 1944. godine u korist Titovih partizana, nacionalizirano je u Hrvatskoj privatno vlasništvo, seljaci su ostali bez zemlje, vlasnici su ostali bez imovine, koja je došla u vlasništvo, zapravo pod upravu jugoslavenskih komunista, koji su u hrvatskom radniku uništili svaku incijativu za tehnološkim napretkom. Tako zvano «socijalističko samoupravljanje», sazdano na izdašnim kreditima sa Zapada, kojim su liberali korumpirali Titove komuniste, a komunisti zapadnim kreditima podmitili stanovništvo, krahiralo je nakon pada komunističkog Berlinskog zida 1989. godine odnosno nakon sloma Titove Jugoslavije 1990. godine. Velikosrpska agresija načela je oronulo socijalističko gospodarstvo, a navodno demokratska vlast prvog predsjednika Tuđmana (HDZ) i predsjednika vlade RH Josipa Manolića donijela je 1993. u Hrvatskom saboru nepravedni tako zvani Zakon o privatizaciji kojim je ionako oronulo hrvatsko narodno gospodarstvo praktički opljačkano i uništeno od novih vlasnika, tako zvanih «tajkuna» i bivših jugokomunističkih direktora, partijskih «crvenih menadžera». Znati uzroke iz političke prošlosti, tko je sve sudjelovao u ratnom zločinu nad Hrvatima i u uništenju hrvatskog narodnog gospodarstva u Drugom svjetskom ratu, tko je sudjelovao u partizanskom genocidu nad hrvatskim narodom 1945. godine, zatim, u tzv. komunističkoj «nacionalizaciji» privatnog vlasništva od 1945. godine, u represiji nad hrvatskim narodom nakon nasilnog sloma Hrvatskog proljeća od 1971. do 1990. godine, i u tzv. privatizaciji od 1993. godine, znači moći ispraviti «krive Drine» i okrenuti hrvatski kolosijek u ispravnom pravcu prema istinski boljoj budućnosti.

Najveća je zabluda, koju trenutno širi liberalna vlada premijera Sanadera (HDZ), da će ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju riještiti sve gospodarske probleme naše zemlje, i slične propagandne laži i gluposti. Zato je važno znati što se 2. kolovoza 1941. dogodilo u selima okruga Bosanskog Petrovca. U vezi toga potrebno je napomenuti da su većinu pobunjenika u NDH 1941. godine činili Srbi koji su pristupili partizanima i četnicima, dok su Hrvati ispočetka većinom bili zadovoljni osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske, nakon osam stoljeća bez hrvatske države. Samo mala grupa komunista hrvatske nacionalnosti sudjelovalo je u komunističkom ustanku od 22. lipnja 1941. godine. Zato je oružani ustanak KPH i propao, a komunistička partija bila u raspadu, te se konsolidirala tek krajem 1942. godine, kada se veći broj hrvatskih antifašista priključio partizanima u borbi protiv ustaškog režima i hrvatske države. Mnogi partizani nasjeli su lažnoj Titovoj propagandi o «slobodi», o «borbi protiv fašizma», iako je istina da je revolucija i istrebljenje hrvatskog naroda bio prioritet jugoslavenskih komunista, jer je uspostava hrvatske države bila prepreka obnovi Jugoslavije, koja je postojala prije Drugog svjetskog rata. Srbi s područja NDH priključili su se 1941. partizanima i četnicima iz mržnje prema hrvatskoj državi, a ne zato što je ona bila na strani sila Osovine, jer je i Kraljevina Jugoslavija pristupila prije NDH Trojnom Paktu, pa nisu poveli oružanu borbu za njezino rušenje(puč od 27. ožujka 1941. izvela je protiv volje Srba, grupa jugooficira pod britanskim pokroviteljstvom).Braneći privilegirani položaj naroda gospodara koji su imali u Kraljevini Jugoslaviji odnosno u «Velikoj Srbiji», i zbog nestanka velikosrpske tvorevine, potaknuti propagandom mržnje prema Hrvatima, koju su širila vodstva partizana i četnika, nazivajući Hrvate kolektivno «kolaboracionistima» njemačkih fašista, srpski pobunjenici su 1941. mnogobrojna hrvatska sela i mnogobrojne gradove pretvorili u prah i pepeo, a neistomišljenike, nekoliko desetaka tisuća hrvatskih katolika i bosanskih muslimana ubili i zatrli im njihovo sjeme.

 

Srpski «narodni ustanak» od 27. srpnja 1941. protiv Hrvatske i srpski ratni zločini:

 

Srpski četnički ustanak i napad na hrvatsku državu počeo je 27.7.1941. u organizaciji srpskog četničkog pokreta i talijanskog saveznika NDH. Ustanak je izbio na političkom teritoriju NDH, i to istovremeno u Kninskoj krajini, u Liki, Bosanskoj krajini i u istočnoj Hercegovini. Pod četničku okupaciju došao je grad Knin i hrvatska sela u kninskom okrugu i cijeloj Kninskoj krajini, a hrvatsko katoličko stanovništvo je etnički očišćeno. U Kninskoj krajini je srpski ustanak vodio bivši pravoslavni pop i četnički vojvoda Đuić, a u ličkom mjestu Srb su pobunu vodili četničke kolovođe Torbica, Omčikus i Radenović, koji su sa svojim naoružanim pristašama došli iz talijanske anektirane zone i 27. srpnja, na dan ustanka, osnovali u Srbu oružani četnički puk («brigadu»). Na Krbavskom polju se pobuniše sva sela s većinskim posrbljenim pravoslavnim (bivšim vlaškim) stanovništvom, a svo hrvatsko stanovništvo je izbjeglo u Udbinu. Isto se dogodilo oko grada Gospića gdje se hrvatsko stanovništvo pred srpskim pokoljima povlači u Perušić, Gospić i Široku Kulu. U Divoselu ubijeno je 7, u Ostrovici 5, a u Kuli 30 Hrvata, u Metku 20 Hrvata. U Pištalinskoj Dragi je na prijevaru ubijeno 200 domobrana iz hrvatske vojske. Dana. 27. srpnja se talijanska vojska povlači iz Topuskog, Vrginmosta i Slunja u Karlovac, prepuštajući pobunjenička područja četnicima.

 

Od ustanka u Hrvatskoj izbio je srpski ustanak još širih i okrutnijih razmjera u Bosanskoj krajini gdje se borba protiv «okupatora» vodi prvenstveno protiv muslimanskog stanovništva i gdje srpske vođe ustanka pozivaju na «borbu protiv Turaka». Općenito su četnici zapalili sve željezničke stanice i popalili sve općine u kojima Srbi nisu činili većinu. Dana 1. kolovoza 1941. su četnici napali policijsku stanicu hrvatskih snaga sigurnosti u bosanskoj Krupi i ubili 13 redarstvenika čija su tijela potom bacili u jamu s krečom. Dana 2. kolovoza su srpski pobunjenici sa zemljom sravnili i zapalili zapadnobosanska sela Krnjeušu i Vrtoče i pri tom kriminalnom aktu ratnog zločina i genocida zaklali 80 nesrpskih stanovnika Krnjeuše, a sveukupno ubili 130 hrvatskih seljaka. Dana 9. kolovoza 1941. su četnici u selu Draganići u okrugu Varcar Vakufa i u selu Pliva u jajačkom okrugu na bestijalan način ubili 12 muslimanskih civila. Zarobljeni stanovnici su prvo strijeljani, a potom su ih četnici napali i dokrajčili noževima. Dana 18. kolovoza su srpske snage zauzele grad Srebrenicu u istočnoj Bosni i ubile oko 1000 muslimanskih civila. U okrugu Sanskog Mosta su popaljena sva muslimanska sela, a u gradu Sanski Most se pred srpskim pokoljima smjestilo pet tisuća muslimanskih izbjeglica, isto toliko u Bosanskom Novom, Bihaću, Bosanskoj Krupi, i u gradu Jajcu gdje je spas pred srpskim terorom našlo 6.000 izbjeglica. U Trubaru je zaustavljen vlak i svi putnici su odvedeni i poubijani, a zaustavljani su također i autobusi i putnici ubijani. Najveći zločin su srpski četnici za vrijeme ustanka godine 1941. počinili kada su spalili grad Kulen Vakuf i poubijali 1305 hrvatskih državljana, uglavnom žena i djece.

Za vrijeme srpskog ustanka i napada na Hrvate nikada Hrvati iz sela s većinskim hrvatskim stanovništvom nisu etnički čistili srpsku manjinu i napadali sela sa srpskom većinom kako bi se osvetili za srpske napade. Jedine dvije iznimke dogodile su se u Cazinskoj krajini kada su nakon napada na sela s muslimanskom većinom muslimanske skupine pokušale iz osvete napasti Srbe kod Žirovca i Bešlinca, ali su bile u oba slučaja spriječene od oružanih ustaša i domobrana.

 

Pokolji u selima Krnjeuša i Vrtoče

 

Dana 2. kolovoza 1941. su srpski pobunjenici napali u zapadnoj Bosni dva sela s hrvatskom većinom, sela Krnjeuša i Vrtoče, u okrugu Bosanskog Petrovca, koja su spalili, a zarobljene stanovnike (civile) pobili (130 ubijenih), dobrim dijelom doslovno zaklali. Predstojniku sela Krnjeuša, gospodinu Ivanu Matijeviću,  napadači su razrezali lice, odsjekli prste na rukama, a potom odrubili glavu koju su sadisti nabili na kolac i nosili uokolo, a krnje tijelo bacili u vatru. Gospodinu Matijeviću su srpski pobunjenici ubili cijelu obitelj, suprugu Mariju, sinove Karla (20 godina ), Nikolu (15 g.) i kćerke Anu (18. god.), Maru (8 god.) i šestogodišnju Katu. Kukavički napad dogodio se bez doslovno ijednog povoda s hrvatske strane. U napadu je sudjelovalo oko 1000 srpskih pobunjenika koji su s predumišljajem ubili skoro svih 80 stanovnika sela Krnjeuša. Oni stanovnici sela koji su preživjeli oružani napad naoružanih srpskih pobunjenika bili su zarobljeni, vezani i pritvoreni u mjesnoj školi. Potom su odvedeni u improvozirane zarobljeničke logore u susjedna sela gdje je živjela srpska pravoslavna većina, kao na pr. u selo Zelinovac. Međutim, pobunjenici su i u tom srpskom selu zapalili 20 kuća u kojima su bili zatočeni oteti Hrvati iz Krnjeuše. Istovremeno je zapaljeno 15 kuća katoličkog sela Lastve. U najgroznijim mukama ubijen je rimokatolički svećenik i župnik u Krnjeuši, velečasni gospodin Krešimir Barić, kojemu su zločinci nožem razrezali lice i tijelo, odrezali mu prste na rukama, nos i uši, i izboli oči. Potom su ga još živoga bacili u zapaljenu crkvu. (U vezi velikosrpskog terorističkog genocida u selima Krnjeuša i Vrtoče postoji sačuvana foto-dokumentacija na kojima je vidljiv srušen toranj rimokatoličke crkve, i zapaljena oba sela, te su imenom i prezimenom navedene neke hrvatske žrtve.)

 

U liberalnom tisku Republike Hrvatske se u povodu stravičnog genocida u selima Krnjeuša i Vrtoče eventualno pojavi kratka agencijska vijest od jedne prosto-proširene rečenice Hrvatske izvještajne novinske agencije, u kojoj se spominje obljetnica tragedije u selima Krnjeuša i Vrtoče od 2. kolovoza 1941. godine, obljetnicu koju organizira jedna udruga, i to je to. Državni dužnosnici Republike Hrvatske, niti hrvatski dužnosnici u Federaciji BiH i u Bosni i Hercegovini, koji su svi redom bivši komunisti, i «velike Hrvatine» iz Hrvatske demokratske zajednice u BiH, nikada ne vode brigu o povijesnoj istini, pa i o velikosrpskom i komunističkom genocidu u selima Krnjeuša i Vrtoče. Nećete čuti od Đapića, Sanadera, Račana, Mesića, Vesne Pusić, Đurđe Adlešić ili Friščića da će ikada spomenuti Knjeušu i Vrtoče, iako nasljednici nekih preživjelih tadašnjih žrtava danas žive kao prognanici u Republici Hrvatskoj, jer ih je u velikosrpskoj agresiji 1992. etnički očistila fašistička banda ratnog zločinca Radovana Karadžića i krvnika Ratka Mladića, sa čijom zločinačkom tvorevinom tzv. «Republikom Srpskom» i srpskim režimom u (okupiranoj) Banjaluci srdačno surađuju vlasti i opozicija Republike Hrvatske, dok Račanov i Sanaderov tajkun Todorić («Super-Konzum») ulaže kapital u Banjaluku, otvarajući veletrgovine, ali ne zapošljava rijetke Hrvate iz Banjaluke koji su preživjeli velikosrpski holokaust, nego Srbe, da se ne bi uvrijedile srpske vlasti. (Sa četničkom bandom iz tzv. «RS» surađivale su hrvatske vlasti i za vrijeme velkosrpske agresije. Čitajte o tome više u sljedećim brojevima «Hrvatskog prava».) Hrvatske obrambene snage (HOS) branile su i Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu od velikosrpske agresije 1991./1992. godine, a Hrvatska stranka prava 1861. nije zaboravila zločine koji su nad hrvatskim narodom izvršeni od 1918. do danas, dok današnje parlamentarne stranke u Republici Hrvatskoj gledaju samo sebe. Njihovi političari i saborski zastupnici namirili su sebe, a svoje birače ostavili su na cjedilu, odnosno, prava riječ bila bi IZDAJA. Predizborna obećanja krše se već prvi dan nakon preuzimanja vlasti, a ne tek nakon prvih 100 dana nove vlade ili vladajuće koalicije. Egoizam i pohlepa karakteriziraju današnju ex-komunističku i doušničku političku balkansku elitu Republike Hrvatske. Isplati se razmisliti kome u buduće povjeriti svoj dragocjeni glas na izborima – onima koji su izdali, ili onima koji su Hrvatsku branili i koji nemaju kratku pamet!!! U potpunoj tišini, osim na stranicama on line «Hrvatskog prava» prošla je 14. obljetnica  zločinačkog atentata na hrvatskog branitelja i organizatora BIH obrane od velikosrpske agresije, generala Hrvatskih obrambenih snaga Blaža Kraljevića i osam časnika HOS-a koji su 9. kolovoza 1992. kukavički ubijeni u zasjedi od onih koji su Zakonom o privatizaciji  godinu dana poslije, 1993. opljačkali hrvatski narod do gole kože, koji su hrvatskog čovjeka poharali gore neko biblijski skakavci. Stoga ćemo i u sljedećim brojevima «Hrvatskog prava» osvježiti pamćenje naših lakoumnih, zaboravljivih i plašljivih ljudi. Nakon što su nam bivši komunisti opljačkali i gaće sa štapa koje smo imali, a ne da su nas samo doveli do prosjačkog štapa, vrijeme je da počnemo misliti vlastitom glavom. Prvi korak je da ne živimo s laži, i da ne zaboravljamo nepravde koje nam drugi učiniše!