«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

8. rujan 2006.

 

 

 

HRVATSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA KOMUNIZMA

 

 

Nećemo biti zadovoljni dok pravo ne teče u mlazu, a pravda kao bujica! (Martin Luther King)

 

 

Prima:

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

 

n/r predsjedniku vlade g. dr. Sanaderu, i ministru Ministarstva unutarnjih poslova

 

 

Zagreb, 8. rujna 2006.

 

Poštovani gospodine predsjedniče vlade !

 

Zbog OSNOVANE SUMNJE da je politički komesar XI dalmatinske brigade Jugoslavenske armije  PLANINC MILKA sudjelovala u svibnju 1945. u RATNOM ZLOČINU i ZLOČINU GENOCIDA nad 30 tisuća hrvatskih (i slovenskih) ratnih zarobljenika u Kočevskom rogu kraj Ljubljane, u današnjoj Republici Sloveniji, a tadašnjoj Titovoj Jugoslaviji,

 

i s obzirom da ratni zločin i zločin genocida po hrvatskom i međunarodnom pravu ne zastarjeva,

 

upućujemo Vam ovime zahtjev da uputite ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, da izda uhidbeni nalog za uhićenje i zatraži pokretanje istrage protiv  PLANINC MILKE, bivše predsjednice jugokomunističke vlade „SIV“, i oktroirane nasljednice Savke Dabčević Kučar na položaju predsjednice Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, nakon „Karađorđeva“ i nasilnog sloma Hrvatskog proljeća 1972. godine, a po potrebi da se za osumnjičenom raspiše policijska tjeralica. Pored toga Vam upućujemo zahtjev da Ministarstvo pravosuđa RH od vlade Republike Srbije zatraži izručenje OSUMNJIČENOG za RATNI ZLOČIN i ZLOČIN GENOCIDA,  DUBAJIĆA SIMU, rodom iz Hrvatske (Kistanje), s mjestom stanovanja u Beogradu, radi njegova procesuiranja, zajedno s osumnjičenom Planinc Milkom, pred nadležnim sudom u Republici Hrvatskoj, te da u skladu s tim policija protiv navedenih osumnjičenika podnese kaznenu prijavu.

 

OBRAZLOŽENJE I DOKAZ:

 

De facto ratni zločinac i masovni ubojica, bivši Titov partizan, srpske nacionalnosti, rodom iz Hrvatske, oficir JNA DUBAJIĆ SIMO, svjedočio je 1990. za beogradsku novinu «Svet», zatim u knjigama Marka Lopušine «Krvavo proleće»/NN 2002., Beograd) i Simo Dubajić:»Od Kistanja do Kočevskog Roga»(Beograd 2005.), kako je zapovijed za masovne likvidacije ratnih zarobljenika došla izravno od maršala Tita, dok je likvidacije i masovna ubojstva izvršila politički komesar MILKA PLANINC:

 

«Zapovijedao sam u Kočevskom rogu /mjesto likvidacija/. Sudjelovao sam u likvidaciji ljudi po naređenju. To danas govorim jer sam shvatio da je savjest jača od pobjede. Kada sam 25. svibnja 1945. došao u Ljubljanu, referirao sam Titu o zarobljavanju ustaša, /njemačkog generala/ von Löhra, i zaplijeni zlata. Prije toga sam 13. svibnja dobio od Tita depešu da nitko ne smije dirati nijednog zarobljenika. Mi tada nismo znali da će ti zarobljenici biti pobijeni. Govorilo se da ih treba vratiti u Sloveniju da bi im se sudilo po međunarodnim konvencijama. Ja sam imao tu Titovu depešu. Imali su je i svi ostali komandanti. Onda sam iznenada dobio nalog da se 30.000 tih domaćih izdajnika pobije u Kočevskom Rogu. Naređenje su izdali Ivan Matija Maček (slovenski boljševik i šef jugoslavenske Ozne za Sloveniju), Maks Baće (hrvatski boljševik) i Jovo Kapičić. (srpski boljševik). Sve Rankovićevi pomoćnici. Takvu odluku nitko nije mogao donijeti, osim Tita! Samo je on mogao opozvati svoju raniju depešu. Bio sam šef i kontrolirao da se to izvrši do kraja. Taj masakr je izvršila XI dalmatinska brigada u kojoj je /politički/ komesar bila Milka Planinc».(Prevedeno sa srpskog jezika, op.a.)

 

Goran Jurišić

 

Voditelj Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma, Zagreb.

 

Croatian Center of Survey the Criminal Communism

HR – 10000 Zagreb

Mat. br: 1900072, br. žiro-računa Raiffeisen Bank u Zagrebu: 2484008-1102798141