«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

22. rujan 2006.

 

„GLOBUSOVA“ PROMAŠENA KRITIKA PAPE BENEDIKTA XVI, ILI,

ŠTO NAM JE TO “GLOBUS” NOVO DONIO OSIM CENZURE?

 

Novinar Boris Dežulović objavio je u tjedniku “GLOBUS” od 22. rujna 2006. članak pod zločestim naslovom “Što nam je katolički džihad donio osim zla? Globusov članak osvrće se na nedavni govor pape Benedikta XVI u Regensburgu, u kojemu je citirao učenog bizantskog cara *Manuela II Paleologa koji je oko 1391. godine, pred pad Carigrada pod osvajačko Osmansko Carstvo, svog sugovornika, jednog učenog Perzijanca, s kojim je vodio dijalog o kršćanstvu i islamu, upitao: “(…)«Pokaži mi što je nova donio Muhamed, i naći ćeš, tako je rekao, samo loše i nehumano, kao što je to da je on propisao da se vjera, koju je on propovijedao, proširi mačem»(…). Papa je u Regensburgu između ostalog rekao i sljedeće:

 

“(…)Dijalog se proteže preko cijelog područja vjerovanja opisanog u  Bibliji i Kur’anu, a tiče se osobito slike Boga i čovjeka, ali nužno uvijek nanovo odnosa između «triju zakona», «triju životnih poredaka»: Starog zavjeta – Novog zavjeta – Kurana. U ovom predavanju sada ne bih htio govoriti o tome, nego obraditi samo jednu točku – koja je u sklopu dijaloga rubna – a koja me je fascinirala u sklopu teme vjera i um i koja mi služi kao polazište za moja razmišljanja o toj temi. U Dijalozima što ih je izdao profesor Khoury, a sve se to zajedno naziva διάλεξις – kontroverza, car u svojem sedmom razgovoru počinje govor o temi «đihad» (sveti rat). Car je sigurno znao da u 2. suri 256 stoji: u stvarima vjere nema prisile – to je jedna od ranih sura iz vremena u kojem je, kako nam poznavaoci kažu, sam Muhamed još bio bez moći i ugrožen. No car je, dakako,  poznavao i u Kur’anu sadržane odredbe – nastale kasnije – o svetom ratu. Bez upuštanja u pojedinosti o različitom gledanju na «posjedovatelje pisma» i «nevjernika», on se svojem sugovorniku jednostavno obraća sa središnjim pitanjem o odnosu religije i sile u začuđujuće oštrom govoru i iznenađujuće oštrom obliku. (…) Onda car, nakon što je tako udario, opširno opravdava misao zašto je širenje vjere silom nesmisleno. To protuslovi Božjoj biti i biti duše. Citiram još jednom doslovno: «Bogu se ne sviđa krv i kad se ne djeluje prema umu (su<n lo>gw|), to je protivno Božjoj biti. Vjera je plod duše, a ne tijela. Kad netko nekoga želi privesti vjeri, potrebna mu je sposobnost dobrog govora i pravilnog mišljenja, a ne sile i prijetnje. Da se umna duša uvjeri, nije potrebna ruka, ubojito oruđe niti inače neko sredstvo kojim se nekome može prijetiti smrću». Toliko Manuel.(…)”, odnosno toliko Sveti otac Benedikt XVI u Regensburgu, 12. rujna 2006. godine.

 

Novinar Boris Dežulović, čija se matična kuća “Globus” nalazi u suvlasništvu holdinga EPH i Ninoslava Pavića, bivše socijalističke zvijezde jugokomunističkog tiska iz vremena Titove totalitarne Jugoslavije i Šuvarov duhovni “učenik”, koji se “proslavio” 1996. kada je s potporom Franje Tuđmana namjeravao građanima Zagreba preoteti “Radio 101”, zbog čega  se na Trgu bana Josipa Jelačića sakupilo u znak prosvjeda preko 100 tisuća Zagrepčana (ako je dozvoljeno reći: Hrvata), brzopleto je, ili olako, ali ciljano, kritizirao papu Benedikta XVI, ako se uzme u obzir da se tiskovna izdanja Europapressholdinga (“Jutarnji list”, “Globus”, “Gloria”, “Slobodna Dalmacija” itd.) deklariraju kao glasila “ideologije liberalizma”, a ideologija liberalizma u svojoj srži sadržava ateizam ili nevjerovanje u Boga, a često se danas događa da ateistički agitpropovci napadaju vjernike (kršćane-katolike, muslimane…), a ne obratno, tako da je Dežulovićev navedeni članak pod naslovom “Što nam je katolički džihad donio osim zla?” upravo licemjeran (aludirajući na križarske ratove, za koje se papa Ivan Pavao II ispričao cijelom svijetu), jer ispada kao da se “Globus” na taj način brine o islamu, o proroku Muhamedu, o vjeri u jednoga Boga, zvan u islamu Alah. Bratska izdanja Europapressholdinga u Zapadnoj Europi prije koji mjesec su se rugala proroku Muhamedu, što je izazvalo val ogorčenih prosvjeda u islamskim zemjama širom svijeta. Papin govor od 12. rujna, koji uopće nije kontroverzan, govor koji je (bio) namijenjen učenoj, visoko obrazovanoj publici, nije bio napad na islam, nego upravo suprotno – papa u govoru traži dijalog Rimokatočke crkve i kršćanstva s islamom, kao dvije monoteističke religije, nasuprot ideologiji liberalizma – prosvjetiteljstvu koje je papa u svom govoru kritizirao, egoistični, babilonski, hedonistički materijalizam, darwinizam kojega je papa s pravom oštro napao.

Ideologija liberalizma ne znači uvijek slobodu ili liberalizam, nego obuhvaća socijalnu neravnopravnost odnosno na neki način rasizam prema siromašnim i obespravljenim ljudima, ideologija liberalizma ne poznaje milosrđe, srdačnost, ljubav nego samo zapadno bankarstvo, profit, globalizam - bez obzira na žrtve. Ideologija liberalizma čini UZROK pojavi marksizma i komunizma, a komunizam čini UZROK pojavi fašizma i nacizma – tek toliko da se ne zaboravi.

 

Nije slučajno da je upravo glasilo liberalne ideologije u Republici Hrvatskoj, “Globus”, napalo papu Benedikta XVI koji je u svom govoru u Regensburgu neizravno kritizirao “džihad” (sveti rat) odnosno uporabu sile u rješavnaju političkih pitanja, i prosvjetiteljstvo, a ne islam (!!!), ali unatoč tome se novinar-komentator Boris Dežulović ruga Benediktu XVI, stavljajući papi pod nos civilizacijska dostignuća islama, poput matematike, algebre, arapskih brojeva itd., kao nove stečevine koje je islam donio ovome svijetu. Kao da papa ne zna ili ne želi znati da su to dostignuća islamske civilizacije. Novinar je u svom ruganju zaboravio navesti mostogradnju, po kojoj su bile poznate osmanlijske islamske vlasti, pod kojima je izgrađen na pr. Stari most u Mostaru, za čije rušenje sukrivnju snose politički predstavnici ideologije liberalizma u svijetu koji su poticali Slobodana Miloševića i Franju Tuđmana na rat protiv bosanskih muslimana i na rušenje džamija, u kojima se ljudi ne mole zemaljskim bogovima tipa Karl Marx, Lenjin, Staljin, Hitler, Churchill, Rockefeller, Milošević, Tuđman i dr. nego Bogu (Alahu) jednome jedinome ! Novinar se u toj mjeri ruga Benediktu XVI i kršćanima da postavlja pitanje: „(...) Pokažite mi što je to Isus novoga donio Južnoj Americi, osim zla i neljudskih stvari?(...)“ Novinar (ili možda propagandist) je zaboravio čitateljstvo „Globusa“ podsjetiti što je to islamsko Osmansko Carstvo novo i dobro donjelo Kraljevini Hrvatskoj kada ju je 1493. napalo na Krbavskom polju, bez ikakva povoda, osim zločinačkog osvajanja? Što je to islamsko muslimansko Osmansko Carstvo dobro donjelo Hrvatima osvajanjem Hrvatske i zatiranjem hrvatskog jezika, hrvatstva općenito, odvođenjem dijela hrvatskog stanovništva u roblje, prisilnim „preobraćenjima“ sa kršćanstva-katoličanstva na islam, i u kolikoj mjeri su Hrvati od 15. do 19. stoljeća imali koristi od matematike, algebre, arapskih brojeva i drugih islamskih civilizacijskih dostignuća dok su stenjali pod kopitima spahija i janjičara, ili su im možda nepismene paše predavali matematiku, algebru i učili ih arapskim slovima? Ili, možda da Borisu Dežuloviću postavimo pitanje na koje sigurno može odgovoriti: Što nam je to novo donio Hitler, osim Holokausta, osvajanja, rasizma, zatiranja, istrebljenja itd.? Možda bi Boris Dežulović odgovorio: Donio nam je rakete, da možemo letjeti u svemir, mlazne zrakoplove, da možemo letjeti po kontinentima i oceanima, narodna kola (Volkswagen), da se narod može voziti, a ne samo elita i dr., no, ne mislimo se rugati navedenom novinaru niti njegovom gazdi Ninoslavu Paviću, i njihovim gazdama u „Westallgemeine Zeitung“ (WAZ), ali želimo skrenuti pažnju čitateljstvu „Hrvatskog prava“ na apsurd da se kritizira tako jedan obrazovani, dobar i humanistički papa Benedikt XVI koji moli za mir, ljubav, dijalog i vjeru među ljudima, dajući im nadu.

 

Međutim, može se opravdano postaviti pitanje: Što nam je to „Globus“ od 1990. do 2006. novo donio, posebno čitateljima, ali i hrvatskim braniteljima, demokratima-pravašima i Dobroslavu Paragi, osim sustavnu cenzuru njihova mišljenja, ne samo u “Globusu”, nego u svim izdanjima Europapressholdinga – tog totalitarnog holdinga koji ne trpi demokratsko mišljenje. Što su nam to izdanja Europapressholdinga novoga donijela osim laži koje se šire u „Jutarnjem listu“ i „Globusu“, kao na pr. laž Đapićeve Ruže Tomašić, koja je u razgovoru za „Jutarnji“ ovo ljeto pokvareno ustvrdila da je jedino Dobroslav Paraga imao interes da se likvidira Ante Paradžika 1991. godine, dok Franjo Tuđman nije bio zainteresiran narediti atentat na Paradžika. I, ne samo da „Jutarnji“ tiska takve notorne laži, nego oklevećenom Dobroslavu Paragi ne dozvoljava objavu demantija – zapamtite cijenjene čitateljice i čitatelji, „Jutarnji“ je tako demokratski da objavljuje notorne i velike laži, i ne da svom vlastitiom čitateljtsvu da sazna istinu – toliko malo drži glavni urednik „Jutarnjeg lista“ Tomislav Wruss do čiteljstva „Jutarnjeg lista“ !!! Ili da spomenemo kako je novinarka „Jutarnjeg“ u vrijeme razgovora s Ružom Tomašić napravila interview s Dobroslavom Paragom koji glavni urednik „Jutarnjeg lista“ nije dao da se objavi, tako da je razgovor ostao u ladici tog dnevnog lista, koji je pod istim nazivom postojao i u Kraljevini Jugoslaviji, ali koji se nije baš zalagao za samostalnu hrvatsku državu, nego više za Jugoslaviju. Veliki brat „Jutarnjeg“ – „Globus“ također nije dozvolio objavu demantija velike laži koju je Franjo Tuđman izrekao 1997. u razgovoru s Darkom Hudelistom u „Globusu“, da je „Paraga agent KOS-a“. Iako je, dakle, Franjo Tuđman u tom trenutku raspolagao s dokumentom hrvatske vojno-obavještajne službe SIS o tome da je Anto Đapić u dokumentima jugokomunističke vojne obavještajne službe „KOS JNA“ vođen kao „doušnik KOS-a“, Franjo Tuđman je pokvareno tvrdio da je Paraga, njegov najveći i jedini pravi oporbeni oponent, navodno doušnik. Koje li pokvarenosti, kako Tuđmanove, tako i „Globusove“ koji je takve bljuvotine uopće tiskao, a demanti nije dao da se objavi, zbog čega Paraga vodi višegodišnju parnicu, ne bi li barem na taj minimalni način opovrgnuo pokojnikove i „Globusove“ laži. Ono što se može u Republici Hrvatskoj  primijetiti je stanovita OMERTA ili „mafijaška“ šutnja na relaciji izdanja EPH – Banski dvori, jer i jedni i drugi su jedinstveni u cenzuri nad Dobroslavom Paragom – jer se boje istine – boje se svojih laži koje cijenjeni hrvatski političar Paraga o njima razotkriva – boje se vlastite sjene – boje se obične riječi !!! I nacisti su se bojali riječi pa su stoga spaljivali knjige, a potom i ljude !!!